Nije trebalo dugo čekati prije nego se u cijelu aferu oko Volkswagena uključila i njemačka vlada.

Dok u SAD-u traje detaljna istraga, u VW-u interna istraga, njemačke vlasti će pročešljati i ostale automobilske kompanije u državi, a možda i šire, kako bi se uvjerili da takvih prevara nije bilo i drugdje u Europi, a i kako bi bili sigurni da to toga neće ni doći.

"Očekujemo od proizvođača pouzdane informacije kako bi Federalna agencija za transport (KBA) mogla istražiti da li su se slične manipulacije dogodile u Njemačkoj ili u Europi", izjavio je glasnogovornik njemačkog ministarstva za zaštitu životne sredine, Andreas Kübler.

Zbog ovog skandala, tržišna vrijednost Volkswagena je danas smanjena za 15 milijardi eura. Dionice VW-a na frankfurtskoj burzi su prijepodne izgubile više od 21 posto vrijednosti, završivši na trogodišnjem minimumu od 126,35 eura, piše Netmobil.hr.

Podsjećamo, Obamina administracija je naredila Volkswagenu povlačenje oko 500,000 automobila zbog ilegalno instaliranog softwarea koji im je omogućio da varaju na eko testovima.

Prema pisanju New York Timesa, Volkswagen je u svoje automobile navodno tajno instalirao poseban software, koji je za vrijeme testiranja američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA) uključivao sustave za kontrolu ispušnih plinova.

Nakon testiranja software bi automatski isključio te sustave, nakon čega bi automobili ispuštali i do 40 puta više štetnih plinova od dozvoljene količine.

Američka Agencija za zaštitu okoliša vjeruje kako je software bio instaliran na brojnim modelima Volkswagen i Audi automobila koji su bili u prodaji od 2009. godine pa sve do sada. Upitni su dizel modeli Volkswagen Jetta, Beetle, Golf, Passat i Audi A3.