U Iranu je za dva tjedna najmanje 180 ljudi umrlo od posljedica trovanja alkoholnim pićima čija proizvodnja i prodaja su strogo zabranjeni u toj zemlji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Šef Centra za civilnu zaštitu u pokrajini Fars Muhammed Javad Muradiyan izjavio je za agenciju ISNA da je od 6. ožujka u toj regiji zbog trovanja alkoholom hospitalizirano 427 osoba.

On je kazao da je preminulo 65 osoba, a da je 14 pacijenata životno ugroženo i zbrinuto na odjele za intenzivnu njegu.

“Nažalost, ova situacija se pojavila zbog glasina da je alkohol efikasan u borbi protiv koronavirusa“, kazao je Muradiyan i dodao da je u proteklih nekoliko dana u Farsu zaplijenjeno više od 50 tona krivotvorenog alkoholnog pića.

Od posljedica trovanja alkoholom u Khuzestanu je preminula 51 osoba, a u Erbilu 19. U Alburzu je umrlo 15, Mazanderenu 12, Isfahanu sedam, Kurdistanu šest, Hemedanu četiri i Kurmuzganu jedna osoba.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom Wuhanu, a Svjetska zdravstvena Organizacija proglasila je globalnu pandemiju Covid-19. Među najteže pogođenim zemljama je i Iran.

Prema posljednjim informacijama Ministarstva zdravstva Irana, u toj zemlji od posljedica zaraze umrlo je 1.135 osoba, a 17.361 osoba je zaražena.