Možete isprobati koliko god krema i kozmetičkih preparata želite, ali postoje određeni fizički učinci starenja na našu kožu koji se ne mogu zaustaviti.

Ono što jedemo i pijemo ima veliku ulogu u tome kako naša koža stari pa do određene mjere možemo kontrolirati brzinu starenja.

Dok voće, masna riba, prirodni sokovi, čaj i puno vode mogu pomoći u usporavanju procesa starenja, postoje namirnice i pića koji, nažalost, također mogu ubrzati taj proces. A prema istraživanju, jedno od najgorih pića koje ubrzava starenje kože je alkohol.

Alkohol ima loš učinak na hidrataciju i zdravlje jetre. Vaša koža s godinama postaje tanja i suša, a alkohol, kad se konzumira u velikim količinama, tijekom vremena može doprinijeti starijem izgledu kože, kaže u nedavnom članku o pićima koja ubrzavaju starenje Amy Goodson, autorica knjige The Sports Nutrition Playbook.

Redovito pijenje alkohola utječe na starenje i zato što narušava san. U studiji objavljenoj u časopisu Nature otkriveno je da muškarci koji redovito konzumiraju velike količine alkohola imaju više problema sa spavanjem. Studija Medicinskog centra Case zaključila je da problemi sa spavanjem s vremenom mogu dovesti do ubrzanog starenja.

Ovo istraživanje također je potvrdilo da, uz fizičke znakove starenja zbog lošeg sna, nedostatak zdravog sna tijekom vremena također može smanjiti nečiju sposobnost da oporavi ono što se naziva “egzogeni stresori”. Ti stresori uključuju sunčevu svjetlost, određene kemikalije koje se nalaze u šminki ili proizvodima za njegu kože, zagađivače zraka i dim cigareta, prenosi Index.

Goodson zaključuje: Konzumiranje umjerenih količina alkohola normalno je i sigurno te ne bi trebalo stvarati veće zdravstvene probleme kako starite. No važno je pratiti koliko alkohola konzumirate.