U Tuzli je danas uhićen Denis Prcić, direktor Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini, nakon cjelodnevnih pretresa u okviru predmeta koji se vodi zbog diplome koju je ovaj univerzitet izdao direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću.

Policajci Odsjeka za borbu protiv privrednog kriminaliteta i korupcije prvo su pretresli stan Denisa Prcića, a zatim su zajedno sa njim otišli u prostorije Američkog univeziteta u BiH. Pretresi se vrše na ukupno četiri lokacije u Tuzli, a akcija se provodi u Sarajevu i usmjerena je na ukupno tri osobe.

U Američkom univerzitetu, prema saznanjima Klix.ba nisu pronađeni nikakvi dokazi o tome da je Osman Mehmedagić ikada bio student ovog fakulteta.

Osim Mehmedagića, predmet akcije je i dvoje zaposlenika Američkog univerziteta u BiH koji se nalazi u Tuzli, a za koje je također zatražen pritvor.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, Prcić će nakon obrade u Upravi policije Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona biti predan u nadležnost Tužiteljstva BiH.

Istragu o validnosti diplome koju je Američki univerzitet izdao direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću vodi državni tužitelj Oleg Čavka, a koji je Sudu BiH i uputio prijedlog za današnju akciju.

Inače, ovo nije prvi put da se vrše pretresi prostorija Američkog univerziteta u Tuzli, s obzirom na to da je u okviru istog predmeta još jednom obavljena akcija, i to 30. srpnja prošle godine.

Naime, Mehmedagić je dostavio dvije diplome među kojima i onu s ovog univerziteta nakon što mu je poništena diploma s fakulteta u Banjoj Luci. Tužitelje je diploma s Američkog univerziteta u BiH zainteresirala s obzirom na to da je Mehmedagić nikada ranije nije spominjao u svojoj biografiji.

Izjava Prcića u trenucima pretresa

Direktor Američkog univerziteta u BiH Denis Prcić u trenucima dok je policija pretresala prostorije te visokoškolske ustanove obratio se medijima, osvrnuvši se na akciju koja se provodi u vezi s provjerom diplome direktora OSA-e BiH Osmana Mehmedagića.

"Cilj je da se Mehmedagić pokuša skinuti s direktorske funkcije. Oni (policija, op.a.) su došli kako bi izuzeli dokumentaciju, a radi se i na tome da se ja pritvorim, zatvorim, uhitim. Sve je ovo spinovanje kako bih se ja diskriminirao, izvršivši pritisak da poništim Mehmedagićevu diplomu. Danas su izvršili pretres u mom stanu gdje nisu ništa našli, a omogućio sam im izuzimanje i dokumentacije iz prostorija univerziteta", kazao je Prcić.

On je kazao da je Mehmedagić u periodu od 2008. do 2013. godine bio student Američkog univerziteta u BiH.

"Suština je ta da je on također u Banjoj Luci završio fakultet i zbog političkih događanja između Tužiteljstva BiH, odnosno Olega Čavke i Gordane Tadić s Mehmedagićem, njega pokušavaju ukloniti s direktorske pozicije jer radi na NATO integracijama i s partnerskim zemljama. Oni su mu poništili prošlu diplomu, ali mu je sud u Banjoj Luci vratio. U međuvremenu, dok se čeka drugostupanjska presuda, oni pokušavaju kupiti prostor, poništavajući diplomu Američkog univerziteta", naglasio je on.

Svim događanjima, naveo je Prcić, također se pokušava i njega osobno diskriminirati, ali i Američki univerzitet u BiH.

"Mislim da će danas uhititi i neke naše studente, a koji su bili na praksi kod nas. Oni nemaju nikakve veze s bilo kakvim radnjama, ali politika je politika. Radi se o šteti koju trpe tisuće studenata našeg univerziteta, a blizu 74 posto njih je zaposleno neposredno prije diplomiranja", kazao je Prcić.

Kazao je i da po proceduri danas očekuje svoje uhićenje, a zatim i saslušanje u pravosudnim državnim institucijama, odnosno Sudu BiH i Tužiteljstvu BiH.