Kad je prije mjesec dana Francuska uvela digitalni porez koji predviđa oporezivanje prihoda velikih tehnoloških tvrtki, svima je bilo jasno da divovi poput Googlea, Facebooka ili Amazona neće šutke sjediti i plaćati.

Američki predsjednik Donald Trump odmah je zatražio pokretanje istrage ne bi li se utvrdilo radi li se o porezu koji cilja isključivo američke tvrtke i zahtijeva li taj potez "američki odgovor".

Podsjetimo, francuski je parlament izglasao uvođenje digitalnog poreza koji predviđa da sve tehnološke tvrtke koje imaju prihode veće od 845 milijuna dolara na svjetskoj razini, a posluju i u Francuskoj, plate 3 posto poreza na prodaje koje ostvare u toj zemlji. Prema nekim procjenama, to bi u francusku državnu blagajnu moglo donijeti oko 500 milijuna eura godišnje.

No američkim se tvrtkama ideja da 500 milijuna uplaćuju u francuski proračun baš i ne sviđa previše, javlja Zimo.co.

U sklopu istrage koju je pokrenula američka vlada, u ponedjeljak bi se trebalo održati saslušanje u Washingtonu. Zaključi li istraga da je Francuska djelovala isključivo protiv SAD-a, uslijedit će protuudar, u obliku viših carina na francusko vino

Neke od tvrtki već su predale svoje izjave vezane uz cijeli slučaj i ono što se iz njih može iščitati, u najmanju je ruku, kukanje i isticanje kako "to nije fer".

Iz Amazona su francuski porez nazvali "diskriminirajućim" jer će ga plaćati "gotovo isključivo strane kompanije". Upozorili su i kako bi to moglo rezultirati dvostrukim oporezivanjem, što bi se moglo odraziti na poskupljenje cijena.

Iz Facebooka se pak žale kako će im biti veoma komplicirano prilagoditi se kako bi mogli poštivati novi francuski zakon. Ističu kako nema točno propisane procedure za izračunavanje tog poreza, zbog čega će morati u potpunosti mijenjati svoj interni sustav.

Iz Googlea upozoravaju kako će porez naštetiti američkim, ali i drugim tvrtkama koje koriste njihove digitalne usluge i oglase kako bi doprijeli do francuskih kupaca. Strahuju da bi se za francuskim primjerom mogle povesti i druge tvrtke te ciljati na pojedine strane kompanije.

U zajedničkoj izjavi, koju potpisuju Airbnb, Expedia, Microsoft, Salesforce, Stripe i Twitter, navodi se kako je "francuski porez nepravedan", "nerazuman... diskriminirajući, retroaktivan i ne slijedi međunarodne principe porezne politike".

Ako francuski digitalni porez ne bude preispitan, omogućit će desecima drugih zemalja da uvedu slične mjere, upozorili su.

S druge strane, Francuzi smatraju kako je uvođenje digitalnog poreza "pravedna odluka". Francuski ministar financija, Bruno le Maire istaknuo je kako velike tehnološke tvrtke "koriste naše osobne podatke, zarađuju na tim podacima i potom taj novac sele negdje drugdje, bez plaćanja pravednog dijela poreza".