Otvorenost društvenih mreža kao platformi za javnu objavu osobnog mišljenja ili stava u pravilu uvijek treba pozdraviti. Iako, ključna je u cijeloj priči samokontrola, jer doista treba biti oprezan što se i kada objavljuje. Ogroman je broj slučajeva u kojima su pojedinci zbog svojih objava na Facebooku ostali bez posla, bili uhićeni ili su zbog pojedinog posta završili na optuženičkoj klupi…

Ali, sve je to dječja igra za tragičnu priču koja stiže iz Pakistana, gdje je Taimoor Raza (30) osuđen na smrt zbog bogohuljenja na Facebooku! Nesretni Raza je prošle godine vrlo aktivno sudjelovao u javnoj raspravi na Facebooku, zajedno s još petnaestak ljudi, a na njegovu žalost, jedan od sudionika rasprave je bio i tajni agent pakistanskih tajnih službi zadužen za borbu protiv terorizma, piše zimo.co

“Naša obitelj je siromašna, ali pismena, takav je i Raza. Njegov je navodni krimen što se upustio u sektašku raspravu na Facebooku, raspravljao je i s Muhammadom Usmanom, za kojega smo kasnije saznali da je agent protu-terorističkog odjela. Naravno da ovo nema veze s terorizmom, tragično je to što se događa”, izjavio je brat osuđenika na smrt, Waseem Abbas. Vrijeđanje ili omalovažavanje Islama kao religije ili proroka Muhameda u Pakistanu inače su kategorizirani kao najteži “zločini”, pravo na osobno mišljenje možete imati toliko dugo dok ga ne izričite u javnosti ili kao u ovom slučaju na društvenim mrežama. Vlasti su u takvim situacijama iznimno “brze na obaraču”, ali opet su svi ostali zapanjeni kakvom brzinom i kojom lakoćom je Taimoor Raza osuđen na smrt.

Vlasti u Pakistanu su čak od društvenih mreža, Facebooka i Twittera prije svih, zatražile da aktivno sudjeluju u otkrivanju i prijavi onih koji šire blasfemiju prema Islamu ili Muhamedu, a podijelili su i “poziv” drugim građanima da prijavljuju one koji kritiziraju njihove svetinje. Upravo ovaj dio odvjetnik koji radi za Human Rights Watch, Saroop Ijaz, vidi najvećom prijetnjom za ionako krhku slobodu govora.

“Ovakve će poruke vlasti potaknuti pojedince da lažno prijavljuju druge ljude. Ovo nije nikakva borba protiv terorizma nego ugroza ljudskih prava, a neusklađenost pakistanskih sudova s onim što predstavljaju moderne tehnologije je fascinantna”, rekao je Ijaz u razgovoru za Guardian. Hoće li se vlasti u Pakistanu smilovati i poništiti smrtnu kaznu za Taimoora Razu nitko ne zna, ali se svi tome nadaju.