Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić kazao je danas kako je sinoćnji incident u migrantskom kampu “Blažuj” kod Sarajeva inicirala jedna osoba (migrant), provocirajući na vjerskoj osnovi druge migrante smještene u tom kampu.

"Prema informacijama kojima raspolažemo, jedna osoba porijeklom iz Irana je na vjerskoj osnovi provocirala druge pripadnike Privremenog prihvatnog centra u Blažuju, uglavnom s prostora Pakistana i Afganistana", kazao je Cikotić, odgovarajući na novinarski upit u vezi s tim nemilim događajem, prenosi Fena.

Dodao je kako je došlo do sukoba, odnosno do pokušaja da to oni međusobno riješe, a da je intervenirala i Služba za poslove sa strancima, kao i djelatnici IOM-a, te da se u odgovor na novonastalu situaciju uključila Jedinica za podršku MUP-a ŽS, kao i pripadnici tog ministarstva.

Podsjetio je kako je u tom sukobu nekoliko policajaca i djelatnika IOM-a, kao i veći broj migranata ozlijeđeno.

"Zasad imamo informaciju da je osoba koja je proizvela kompletan nered već pod nadzorom u Imigracijskom centru u Istočnom Sarajevu te da joj je izrečena mjera protjerivanja iz Bih", kazao je Cikotić, navodeći kako nadležna tijela nastavljaju dalje istražne radnje.