Troškovi prijevoz robe iz Azije u Europu su porasli za 400 posto zbog napada u Crvenom moru, izjavio je danas europski tajnik za ekonomiju Paolo Gentiloni.

Vrijeme isporuke robe iz Azije u Europu je uslijed spomenutih napada produženo za 10 do 15 dana, dodao je Gentiloni, prenosi Euractiv.

Rekao je kako očekuje da će spomenuta poskupljenja prijevoza izvršiti određeni pritisak na povećanje inflacije u Europskoj uniji.

''Jasno je da bi dalji poremećaji mogli izazvati nova uska grla u opskrbi koja bi smanjila proizvodnju i podigla cijene'', smatra europski tajnik za ekonomiju.

Gentiloni je, ipak, istaknuo kako u Europskoj uniji i eurozoni "još uvijek postoje uvjeti za ekonomski oporavak" i da su cijene energenata sada mnogo niže nego ranije.

S druge strane, jemenska pobunjenička grupa Huti, koje podržava Iran, objavili su kako će nastaviti s napadima na brodove u Crvenom moru u znak solidarnosti s Palestincima.

Napadi će se, kako je rekao njihov lider Abdul-Malik al-Huti, vršiti sve dok Izrael nastavi činiti zločine.

''Naše operacije imaju veliki utjecaj na neprijatelja, što predstavlja veliki uspjeh i pravi trijumf'', rekao je al-Huti u govoru, koji je prenosila televizija, prenio je Reuters.    

Dodao je da će grupa nastaviti podržavati Palestince usprkos američkim i britanskim napadima na ciljeve Huta u Jemenu u znak odmazde za napade Hutija na međunarodne brodove u Crvenom moru.

Napadi Huta na brodove u Crvenom moru poremetili su globalno brodarstvo i primorali kompanije da preusmjere brodove na duža i skuplja putovanja oko južne Afrike.

Pored toga, napadu su potaknuli strah da bi se rat između Izraela i Hamasa mogao proširiti i destabilizirati šire područje.