Europa bilježi kašnjenja u opskrbi lijekovima i zaštitnim maskama zbog poremećaja koje je prouzročio koronavirus, upozoravaju europski dužnosnici i čelnici farmaceutskog sektora.

Mnoge zemlje diljem svijeta nabavljaju sastojke za lijekove u Kini, žarištu epidemije koronavirusa, i sada im prijeti nestašica ključnih lijekova.

Europska unija pokušava utvrditi koliko kasne pošiljke iz Azije, rekao je visoki dužnosnik Europske komisije.

Francuska je konstatirala da previše ovisi Kini, gdje nabavlja 40 posto sastojaka za proizvodnju lijekova.

Zabrinutost u Europi vremenski se poklopila s indijskim ograničenjem izvoza skupine aktivnih farmaceutskih sastojaka i lijekova koji se na njima baziraju, uključujući paracetamol. Indija je inače glavni svjetski dobavljač generičkih lijekova a sastojke također nabavlja u Kini.

''Mnogi aktivni farmaceutski sastojci proizvode se u Kini a epidemija virusa utječe na proizvodne kapacitete i stabilnost opskrbe tim sastojcima. To bi potencijalno moglo dovesti do nestašice lijekova diljem svijeta'', istaknula je za Reuters Europska agencija za lijekove.

U Komisiji ističu da zasada nisu primijetili nestašicu u EU zbog širenja virusa. Dodali su ipak da bi se u slučaju eventualnog smanjenja opskrbe postojeći manjak određenih lijekova mogao pogoršati.

Prema istraživanju koje je obuhvatilo 24 zemlje EU-a a objavljeno je krajem prošle godine, sve su one prošle godine zabilježile nestašicu nekog lijeka. U većini je također porastao broj lijekova čije su zalihe oskudne, pokazali su podaci udruženja farmaceutske industrije, Farmaceutske grupe Europske unije (PGEU).

Lijekovi za respiratorne bolesti nisu dovoljno dostupni u gotovo svim zemljama obuhvaćenim istraživanjem, što potpiruje bojazni da EU možda nije dovoljno spreman za veliku epidemiju koronavirusa koji može izazvati upalu pluća i druge respiratorne bolesti.

Savjetnik za stručna pitanja PGEU-a Jan De Belie upozorio je također da bi se Europa, kao i Kina, mogla suočiti s problemima u opskrbi iz sjeverne Italije, gdje posluju mnogi proizvođači lijekova. Danas ta regija bilježi najviše slučajeva zaraze koronavirusom izvan Azije.

Dužnosnici EU-a upozoravaju pak da je zbog velike potražnje u EU ponestalo zaštitnih maski i druge zaštitne medicinske opreme, što posebno vrijedi za Italiju.

Prošlog tjedna Komisija je u ime 20 zemalja-članica pokrenula zajednički postupak javne nabave tih proizvoda.

Dužnosnici su pritom upozorili da čak i ako ih nabave, vjerojatno neće biti isporučeni prije travnja.