Nova erupcija u jugoistočnom krateru Etne počela je u nedjelju u večernjim satima, a za samo nekoliko sati zbog izbacivanja lave upalio se alarm upozorenja. Letovi za grad Cataniju na istoku Sicilije obustavljeni su u ponedjeljak nakon erupcije iz obližnje Etne, priopćile su lokalne vlasti, što je donijelo nove probleme u putovanju talijanskoj zračnoj luci pogođenoj krizom.

Vulkan visok 3330 metara eruptirao je tijekom noći, izbacujući lavu i pepeo visoko iznad mediteranskog otoka. Tok lave je splasnuo prije zore, ali pepeo je i dalje izbijao iz jednog od kratera.

Zbog pojačane aktivnosti zvjezdarnica Etna aktivirala je crveno upozorenje. Važno je napomenuti da je crvena avijacija za vulkan prethodno postavljena u svibnju ove godine, a prije toga u lipnju 2022. godine. Pepeo je stigao do grada koji se nalazi južno od vulkana na oko 1,7 kilometara nadmorske visine.

Letovi za i iz Catanije, popularnog turističkog odredišta, bit će obustavljeni do 20 sati, objavila je zračna luka na Twitteru.

Prema Reutersu , gradonačelnik Catanije Enrico Trantino zabranio je korištenje motocikala i bicikala u gradu sljedećih 48 sati, budući da su mnoge ulice prekrivene pepelom, te naredio da automobili ne voze brže od 30 km/h zbog skliskih uvjeta.

Posljednja velika erupcija bila je 1992.