Ako vlast u Bosni i Hercegovini ne pronađe mehanizme da zaštiti prijevoznike u vrijeme kada cijene goriva dostižu višegodišnje maksimume, posljedice bi mogle biti nesagledive, upozoravaju prijevoznici.

Njihov glavni zahtjev je ukidanje akciza na naftne derivate. O ovom će se zahtjevu razgovarati na prvoj idućoj sjednici Upravnog odobra Uprave za neizravno oporezivanje, potvrđeno je za BHT1.

No, nije poznato kada.

Zbog naglog i konstantnog povećanja cijena goriva, Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje BiH iz Vanjskotrgovinske komore upućena je inicijativa kojom se traži da se javni gradski i prigradski prijeevoz putnika trajno oslobodi plaćanja cestarine za izgradnju autocestai rekonstrukciju cesta.

Također, zatraženo je donošenje privremene mjere na razdoblje od šest mjeseci da se za kompletan javni cestovni prijevoz putnika suspendira napalata akcize na naftne derivate, cestarine za autoceste i i cestarine za izgradnju i rekonstrukciju drugih cesta. U suprotnom, posljedice bi mogle biti nesagledive, upozoravaju prijevoznici.

"Neredovne linije gradskog, međukradskog i prigradskog prijevoza, ili njihovo nepostojanje. Gospodarstvenici bi mogli imati problem sa prijevozom putnika, učenici bi mogli pješke ići u školu kao u vrijeme rata", ističe Dejan Mijić, predsjednik Udruženja za međunarodni i putnički promet.

Nataša Krsman, glasnogovornica UO UNO BiH potvrdila je za BHT1 da će ovo pitanje biti na prvoj sljedećoj sjednici, za koju termin još nije određen. U međuvremenu, prijevoznici iz TK zatražili su da se njihova izvršna vlast aktivnije uključi u rješavanje ovog problema. Prijevoznici su, podsjećaju, i u pandemiji bili među najteže pogođenim privrednicima.

Ekonomist Zoran Pavlović upozorava da su cijene nafte dostižu rekorde na svjetskom tržištu, te da su na najvišem nivou u zadnjih deset godina. Država, računa Pavlović, mora naći mehanizme da zaštiti prijevoznike, a posredno i građane.

"Sada će cijene divljati, mali trgovci će to koristiti, a narod u panici zbog svega što smo ranije preživjeli. Jednostavno, nadležni moraju naći mehanizam. U suprotnom, neće biti dobro", kaže Pavlović.

Hoće li i na koji način nadležni podržati prijevoznike, ali i sve građane, moglo bi biti poznato do kraja tjedna. Osim prijedloga zakona o ukidanju akciza na gorivo o kojem će raspravljati Zastupnički dom državnog parlamneta, o privremenom ukidanju akciza razgovarat će i entitetski premijeri sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, javlja BHRT.