Prehrambena industrija u Velikoj Britaniji upozorava da nedostatak radne snage zbog Brexita može trećinu poslovanja učiniti neodrživim.

Udruga proizvođača hrane i pića priopćila je u četvrtak da se njihov sektor suočava s ubrzanim približavanjem nedostatku radne snage te kvalificiranih radnika s određenim vještinama.

U njihovom istraživanju gotovo polovica od svih ispitanih poslodavaca reklo je da građani EU koji rade za njih u Britaniji razmatraju odlazak. Pritom je njih 31 posto kazalo da su neki njihovi radnici iz EU napustili zemlju.

Radnička prava

Udruga je pozvala britansku vladu da zajamči prava građanima iz svih zemalja europskog gospodarskog prostora.

'Samo je pitanje vremena kada će nesigurnosti na koje su upozorili poduzetnici rezultirati nepovratnim odljevom radnika. Bez naše posvećene i cijenjene radne snage nećemo biti u mogućnosti hraniti naciju", kazao je generalni direktor udruge Ian Wright.

U travanjskom izvješću Odbora za okoliš, hranu i poljoprivredu stoji da postoji opasnost da trenutni problem preraste u krizu, ako se hitnim mjerama ne popune manjkovi u ponudi radne snage. 

"Nakon što napustimo EU, moramo imati imigracijski sustav koji će djelovati u najboljem interesu Velike Britanije. Ključni za razvoj toga će biti i mišljenja i stavovi iz brojnih tvrtki, uključujući poljoprivredni, sektor hrane i pića te proizvodni sektor ", istaknuo je glasnogovornik Vlade.

Smanjen broj radnika

Kako je napomenuo, inicijalni prijedlozi za taj sustav bit će objavljeni na jesen, no ističe kako je već sada jasno da će postojati razdoblje za implementaciju nakon izlaska iz EU kako bi se 'izbjegli veći rizici za poslovne subjekte'.

U dužem razdoblju, iz Udruge proizvođača hrane i pića kažu da prihvaćaju činjenicu da će biti manji broj radnika iz zemalja EU.

"Naš opskrbni lanac svjestan je očekivanja da smanji oslonac na radnike iz EU te je usredotočen na školovanje i usavršavanje gdje god je to moguće na lokalnoj razini u Velikoj Britaniji, sa snažnim naglaskom na izgradnji vještina kroz osposobljavanje i ulaganje u tehnologiju za podršku automatizaciji", kažu iz udruge.