Prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma (World Economic Forum - WEF), već danas oko trećine svih poslova na svijetu obavljaju roboti, a nije teško pretpostaviti, robotizacija će se ubrzanim tempom nastaviti i u budućnosti.

Očekuje se kako će do 2025. godine roboti obavljati polovicu svih poslova na Zemlji, a nakon toga će njihova uloga rasti i dalje i ljudima će uzimati još više poslova, javlja Zimo.

Do tada robotska će revolucija uništiti oko 85 milijuna radnih mjesta u srednjim i velikim tvrtkama, a najgore će proći oni koji obavljaju "rutinske i manualne poslove" (npr. poslove u administraciji, unosu podataka i slično) te će najviše utjecati na najlošije plaćene radnike s najmanje vještina, što će utjecati na još veće povećanje nejednakosti između ljudi.

S obzirom na to da države diljem svijeta očekuje takav scenarij, treba se što prije početi pripremati za njega - iz Svjetskog ekonomskog foruma posebno naglašavaju dvije stvari koje što prije treba poduzeti.

Jedna je edukacija radnika koji će ostati bez posla, odnosno oni bi trebali steći nove vještine s kojima će konkurirati na tržištu rada. Druga se stvar odnosi na državu koja bi takvim radnicima trebala omogućiti neku vrstu sigurnosti i pobrinuti se za njih.

Ipak ima i jedna dobra vijest, a to je da bi se, prema predviđanjima, do 2025. s automatizacijom i tehnologijom trebalo stvoriti više radnih mjesta, nego će ih nestati - 97 milijuna.

Najviše novih poslova očekuje se u industrijama poput skrbi, zelene ekonomije, big date i drugim industrijama povezanim s tehnologijom.

Do tih je brojki WEF došao istraživanjem koje su proveli među 300 najvećih svjetskih kompanija koje zapošljavaju oko 8 milijuna ljudi diljem svijeta.

Prema rezultatima istraživanja, više od 50 posto tvrtki ubrzat će automatizaciju nekih poslova u svojim kompanijama, dok će 43 posto njih otpustiti dio ljudske radne snage zbog automatizacije.

Veliku ulogu u robotizaciji ima i pandemija koja je ubrzala primjenu novih tehnologija jer tvrtke žele rezati troškove i prihvatiti nove načine rada pa se zaposlenici sada suočavaju s dvije velike prijetnje za svoja radna mjesta - pored ubrzane automatizacije, to je i recesija uzrokovana s bolesti COVID-19 zbog koje će dio njih ostati bez posla.