Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je u petak rezoluciju kojom se ograničavaju ovlasti predsjednika Donalda Trumpa u daljnjim vojnim akcijama protiv Irana, nekoliko dana nakon što je Trump zapovijedio napad dronom u kojem je ubijen iranski vojni zapovjednik Kasem Sulejmani.

Zastupnički dom, koji je pod nadzorom demokrata, glasao je 224 prema 194 za rezoluciju, uglavnom u skladu sa stranačkom opredijeljenošću – demokrati su optužili Trumpa da se ponašao nepromišljeno i podržali rezoluciju, dok su Trumpovi republikanci bili protiv.

“Predsjednik mora objasniti svoje razloge prije, a ne nakon što je izveo nepromišljen napad, a zatim tražio razloge zašto je to bilo potrebno i legalno”, rekao je predsjedavajući Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma Eliot Engel.

Republikanci su optužili demokrate da su ugrozili zemlju donoseći rezoluciju koju smatraju “praznom političkom gestom” na početku godine u kojoj će se održati predsjednički izbori.

“Umjesto da podržavaju predsjednika, moji demokratski kolege dijele Amerikance u kritičnom trenutku”, rekao je republikanski predstavnik u Odboru za vanjske poslove Mike McCaul ocijenivši da će rezolucija “vezati ruke predsjedniku”.

Sudbina rezolucije u Senatu je neizvjesna jer republikanci imaju 53 od 100 mjesta i rijetko glasaju protiv predsjednika, ali dosad su barem dva republikanska senatora – Rand Paul i Mike Lee, izrazili potporu toj mjeri.

Ako rezoluciju usvoje Zastupnički dom i Senat nije potreban Trumpov potpis da bi stupila na snagu, iako se demokrati i republikanci ne slažu oko toga je li obvezujuća.

Pelosi optužila Trumpa da je ugrozio Amerikance

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi okrivila je Bijelu kuću zbog propusta u savjetovanju s Kongresom prije udara bespilotne letjelice na Sulejmanija. Time je, kazala je na konferenciji za novinare, predsjednik Trump izveo provokativni, nesrazmjerni napad protiv Irana, koji je ugrozio Amerikance.

Trump je putem twittera nazvao Pelosi “ludom”, a novinarima je rekao da mu ne treba odobrenje Kongresa za vojnu akciju protiv Irana. “Ne moram i ne bi trebao tražiti odobrenje jer se odluke ponekad moraju donositi u djeliću sekunde. Ponekad morate djelovati vrlo, vrlo brzo”, ustvrdio je.

Zasad nije jasno što će uslijediti ako rezolucija prođe i u Senatu jer nije riješeno pitanje ima li Kongres moć ograničiti predsjednikovu ulogu vrhovnog zapovjednika vojske.

Vođa republikanaca u Zastupničkom domu Kevin McCarthy inzistira na tumačenju da rezolucija ne može utjecati na Trumpove ovlasti, te je na konferenciji za novinare glasanje o njoj nazvao besmislenim.

Demokrati se nisu složili, napomenuvši da američki Ustav daje Kongresu, a ne predsjedniku, ovlast objavljivanja rata. Usvajanje rezolucije, smatraju, uputit će snažnu poruku Trumpu da mora raditi zajedno sa zastupnicima na nacionalnoj sigurnosti.

Bijela kuća usprotivila se rezoluciji. “Ova je rezolucija pogrešna, a njezino usvajanje u Kongresu moglo bi narušiti sposobnost Sjedinjenih Država da zaštite američke državljane koje Iran i dalje ugrožava”, kaže se u izjavi Bijele kuće.