Političke elite Europe plaše se mogućnosti da Donald Trump pobijedi na predsjedničkim izborima u SAD i odvrati Ameriku od Europe, pa pokušavaju da se naoružaju "do zuba" – navodi kolumnist Lee Hockastader u The Washington Postu.

Veći strah nego od Rusije

Hockastader navodi kako Europljani strahuju da će Trump povući SAD iz NATO-a - to ih plaši više od potencijalnog napada Rusije.

Navodi i kako Poljska pravi jednu od najmoćnijih vojski na Zapadu i da je spremna držati više tenkova nego Britanija, Francuska, Njemačka i Italija zajedno.

Međutim, nije jasno tko će upravljati borbenim vozilima koje je naručila Varšava, pošto se stanovništvo te istočnoeuropske zemlje smanjuje, piše u tekstu.

List piše da poljske vlasti planiraju kupiti vrhunske lovce, jurišne helikoptere, raketne bacače, sustave protuzračne obrane i artiljeriju, kao i tenkove.

Njemačka je godinama zaostajala po izdacima za obranu, ali je kancelar Olaf Scholz nedavno obvezao vladu na dugoročno i skupo ponovno naoružavanje.

Milijarde za obranu

Istovremeno, njemačka ekonomija "hramlje" zbog recesije, proračun je ograničen ustavnim plafonom vojnih troškova, a iscrpljena vojska bori se da popuni svoje redove regrutima.

Emmanuel Macron krenuo u najveće povećanje vojnih izdataka Francuske u posljednjih pola stoljeća, izdvojivši skoro 450 milijardi dolara za obranu.

Američki kolumnist posebno ističe Veliku Britaniju, čija se vojska desetljećima smanjivala, pa je jedan američki general ocijenio kao "jedva drugorazrednu".

Streljivo za nekoliko dana rata

Britanski dužnosnici priznavali su da streljiva imaju za samo nekoliko dana ratovanja. Usprkos tome, premijer Rishi Sunak uklonio je vojsku sa svoje liste prioriteta za ovu godinu.

Održivo jačanje obrane djelomično zavisi od jake ekonomije i povoljne demografije.

''I jedno i drugo trenutno posustaje u Europi zbog niskog nataliteta širom kontinenta i ekonomskog oporavka nakon pandemije koji zaostaje za SAD'', zaključuje kolumnist The Washington Posta.