Za prestanak pušenja važno je imati motivaciju.

Pušenjem se povećava fizička aktivnost i smanjuje unos hrane, a prestankom se dobiva suprotan efekt. Pušači, u prosjeku, imaju manje kilograma od nepušača, a utjecaj nikotina na metabolizam je kompleksan.

Pretpostavka je da nikotin pojačava utjecaj leptina i grelina, što rezultira smanjenim apetitom. 

Evo što se događa u tijelu godinama nakon prestanka pušenja

Leptin je polipeptid koji se proizvodi u masnom tkivu. Koncentracija leptina održava količinu energije koja je pohranjena u masnom tkivu, a razina cirkulirajućeg leptina prati kalorijski unos i direktno je proporcionalna količini masnog tkiva.

Grelin je hormon koji stimulira apetit, a radi se o polipeptidu koji se proizvodi u želucu. On se, zajedno s receptorom, nalazi u cijelom tijelu i na taj način utječe na mnoge tjelesne funkcije.

Djelovanje grelina potiskuje nikotin i pojačava djelovanje leptina, što za krajnji rezultat ima smanjenje apetita, a nikotin utječe na simpatički nervni sustav, što za rezultat daje povećanu razinu adrenalina i ubrzavanje metabolizma.

Prestankom pušenja povećava se apetit i oporavljaju se okusni pupoljci na jeziku, zbog čega osoba koja je prestala pušiti, bolje osjeća okus hrane, piše Dnevni avaz.