BiH policija već točno tjedan dana traga za podivljalim ubojicom Edinom Gačićem koji je prošlog ponedjeljka u Podorašcu kod Konjica ubio vlasnika tamošnje trgovine, a u subotu je deset kilometara dalje od tog mjesta ubio policajca.

Gačiću, inače bivšem mudžahedinu, to su treća i četvrta žrtva. Prvo je 90-ih likvidirao suborca iz mudžahedinskog odreda, a kad je pušten iz zatvora na slobodan vikend, ubio je majku. Zbog toga je donedavno bio u zatvoru.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara potvrdio je u razgovoru za Klix.ba da policija na osnovu provjere operativnih informacija pokušava doći do mjesta kretanja Edina Gačića, ali da im problem predstavlja to što je riječ o asocijalnom tipu koji nije mnogo kontaktirao s okolinom.

"Postoji jako puno operativnih informacija i krim-obavijesti, što od građana, što od operativaca s terena. Sve ekipe su na terenu, provjeravamo svaki detalj. Kompletan njegov profil: život, obitelj, s kime je bio u kontaktu, s kime u konfliktu... Provjeravamo koga je kontaktirao preko mobitela, Facebooka... Građani se javljaju, daju nam određene lokacije, tako da šaljemo policajce. Sve informacije koje dobijemo – provjeravamo", kazao je Čampara.

"Asocijalan je, lucidan i hladnokrvan"

Navodi da rade u suradnji s policijom iz Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

"Teren Suhodola se još uvijek provjerava. Provjeravamo sve lokacije na koje je prije ubojstava dolazio kako bismo mogli naći poveznicu, uvidjeti kome se javljao, s kim je dobar bio... Problem je što je riječ o asocijalnom tipu, poprilično lucidnom i hladnokrvnom. Provjeravamo također je li sada s nekim u kontaktu. Jako bi dobro bilo da komunicira s nekim jer bismo ga lakše našli", istaknuo je.

Napomenuo je da su u potragu uključeni SIPA, OSA, MUP RS-a zbog entitetskog prijelaza, kao i kantonalni MUP-ovi. Raspisana je i nagrada za informaciju koja dovede do uhićenja serijskog ubojice, a prema neslužbenim informacijama, trebala bi iznositi 50.000 KM (oko 190.000 kuna).

Nije bilo korisnih informacija

"U potragu je uključen helikopter, dronovi, ljudstvo i materijalno-tehničke stvari OSA-e. Dronovi danas nisu mogli raditi zbog snijega", kazao je ministar Aljoša Čampara.

Ranije je policijski načelnik Kantona Sarajevo Mevludin Halilović kazao da danas nisu imali korisnih saznanja o poludjelom odbjeglom višestrukom ubojici.

"Imali smo više poziva, sve se provjerava. Imamo svoje timove, sastavljene od kriminalističkih inspektora i pripadnika timova Jedinice za specijalističku podršku. Oni provjeravaju sve pozive. Danas nismo imali nikakvih korisnih saznanja. Nastavljaju se daljnje aktivnosti", rekao je Halilović.