Ako nakon obroka osjećate neodoljivu želju da prilegnete i odmorite, niste lijeni, već je riječ o čisto biološkoj potrebi.

Nakon obilnog obroka vaše tijelo se priprema za probavne procese. Sva njegova energija usmjerena je na razgradnju hrane i asimilaciju korisnih sastojaka. Diže se razina šećera u krvi, izlučuje se inzulin, a zajedno s njim i dva hormona serotonin i melatonin, koji utječu na pojavu snenosti.

Hrana koja se brzo razgrađuje, poput bijelog kruha, riže, krumpira, slastica, masne hrane… dat će vam nagli priljev energije, a zatim će vas uspavati. Namirnice s niskim glikemijskim indeksom, poput ribe, peradi, cjelovitih žitarica, spadaju u hranu koja se sporije razgrađuje i koja vam pruža konstantni priljev energije.

Zanimljivo je da kofein može imati dvostruki učinak. Pretjerivanje s količinama kave i energetskim napitcima može vas na duge staze učiniti pospanijima danju, ali i uzrokovati probleme sa zdravljem.

Da se ne biste više osjećali tromo nakon obroka, važno je ravnomjerno rasporediti glavne obroke i među obroke, koristiti namirnice s niskim glikemijskim indeksom i izbjegavati prejedanje.

Ako i unatoč tome osjećate manjak energije, treba provjeriti razinu željeza i šećera u krvi, rad štitnjače, imate li problema s celijakijom ili intolerancijom na pojedine vrste namirnica.