Čak i ako živite na kišnom mjestu i dalje ćete morati da zalijevate svoje vrtne biljke bar s vremena na vrijeme. Svakog ljeta biće periodi suhih, vrućih dana između padalina. Tada ćete morati da osigurate dodatnu vlagu da bi vaše biljke uspjele. Zašto je važno u koje doba dana zalijevamo biljke i kada je najbolje da to činimo pročitajte u nastavku teksta.

Kada je najbolje vrijeme za zalijevanje biljaka?

Najbolje vrijeme za zalijevanje biljaka na otvorenom je jutro kada su temperature obično niže. Ovo daje biljkama vremena da apsorbiraju vodu kako bi mogle da prežive dug, vruć dan. Drugo najbolje vrijeme je kasno popodne ili rano uvečer. Pokušajte da ne zalijevate noću. Noćno zalijevanje nije idealno jer lišće vaših biljaka možda neće moći da se osuši tako brzo kao u druga doba dana. Vlažni listovi su podložniji bolestima i razvijanju raznim plijesnima.

Ipak, zalijte svoje biljke čim primijetite da izgledaju uvele. Uvenula biljka je ista biljka koja je pod stresom kojoj je potrebna hitna pomoć. Na primjer, ako su vam biljke paradajza uvele kada se uvečer vratite kući, nemojte čekati jutro da ih zalijevate. Samo naprijed i zalijte ih odmah, ali držite listove suhim što je više moguće. I pokušajte da ne dozvolite da vaše biljke ponovo dođu do točke uvenuća. Ponovljeno uvenuće može oslabiti i oštetiti biljke, čineći ih manje sposobnim da izdrže druge izazove kao što su toplota i štetočine.

Ako ustajanje u 6 ujutro da biste zalili biljke nije vaša rutina, instalirajte crijeva za navodnjavanje kap po kap ili prskalice. Možete ih podesiti da rade na tajmeru i oni će isporučivati vodu direktno u tlo, a ne na lišće. Ovo čini da vaša voda ide mnogo dalje jer smanjuje isparavanje. Također pomaže da vaše biljke budu zdravije držeći vodu dalje od lišća.

Koliko vode treba biljkama?

Opće pravilo za povrtnjak ili cvijeće je jedan 1.5 cm vode tjedno. Zalijevajte u skladu s vremenskim nepogodama, odnosno s kišom i koliko količine kiše padne u tijeku nedjelje. Ne dozvolite da zemlja bude jako suha i lomljiva ispod vaše biljke.

Najbolji savjeti za zalijevanje

Mnoge uobičajene gljivične i bakterijske biljne bolesti šire se brže u vlažnim uvjetima. Ne možete pomoći kada kiša pokvasi vaše biljke, ali ipak možete umanjiti bolesti tako što ćete lišće držati što suvljim kada zalijevate. Najbolji način da svojim biljkama date piće je da stavite vodu na tlo blizu osnove biljke pomoću crijeva ili kanistera za zalijevanje. Ne bacajte vodu na biljke odozgor. I nemojte koristiti gornje prskalice.

Ciljajte na sporo, duboko zalijevanje, tako da vlaga ima priliku da se upije u tlo. Želite da voda prodre duboko u tlo. Navodnjavanje kap po kap i crijeva za natapanje su odlična za zalijevanje vrta na ovaj način. Osim toga, ovi sistemi će uštedjeti novac na vašem računu za vodu jer stavljaju vodu točno u podnožje postrojenja, uz malo otpada.

Novijim biljkama je potrebna dodatna voda

Biljkama koje ste nedavno dodali u svoju baštu će trebati češće zalijevanje nego zrelim, ustaljenim biljkama. Novim biljkama je potrebno vrijeme da izrastu više korijena koji mogu da usisavaju vodu iz veće količine zemljišta. Bilo da je to višegodišnja biljka, drvo ili žbun, ako je u zemlji manje od godinu dana, biće joj potrebno redovno zalijevanje, više nego što će dobiti od padavina. Opšte pravilo je voda kada je to potrebno, što je idealno kada je zemlja suha, ali prije nego što vidite bilo kakve znake uvenuća.

Savjeti za zalijeivanje sobnih biljaka

Za zalijevanje sobnih biljaka pravila su drugačija . Najbolje vrijeme za zalijevanje sobnih biljaka ne zavisi mnogo od doba dana, već o vrsti biljke i godišnjem dobu. Neke sobne biljke rastu u ljeto i proljeće i miruju u jesen i zimu, tako da će im trebati manje vode kada se njihov rast uspori.