U maloj studiji s 19 sudionica istraživači iz bolnice Brigham & Women u Bostonu otkrili su da male količine čokolade ujutro i navečer između ostalog mogu pomoći i u smanjenju razine šećera u krvi.

Žene su u studiji bile podijeljene u tri skupine od kojih je jedna ujutro i navečer uz obroke pojela i po 100 grama čokolade - a druga im prehrana nije bila kontrolirana.

Nakon dva tjedna, istraživači su od tih žena primijetili za 4,4 posto nižu koncentraciju glukoze u krvi, a jedenje čokolade ujutro i navečer pomoglo je i u smanjenju gladi i željom za slatkim tijekom dana.

- Naša otkrića pokazuju da nije bitno samo što jedemo, već i kad jedemo, te da i vrijeme obroka  može utjecati na fiziološke mehanizme uključene u regulaciju tjelesne težine - rekao je neuroznanstvenik dr. Frank A. Scheer. On ističe da, budući da je ovo bila mala studija nije nužno i dokaz da biste dan trebali započeti baš sa 100 grama čokolade - ali sigurno nema znanstvenog razloga da dvaput dnevno ne pojedete malo čokolade, po mogućnosti tamne..

To je potvrdio i nutricionistički psihijatar dr. Drew Ramsey koji kaže da tamna čokolada ne mora nužno biti slastica, već se može i doručkovati, pogotovo ako je napravljena od organskog sirovog kakaa.

- Flavanoli iz kakaa povećavaju protok krvi u mozgu i uključuju se u mikrobiom -  objasnio je za Mind Body Green, a povezani su s kratkotrajnim pamćenjem, čak i u područjima mozga gdje se događa neurogeneza (rast novih moždanih stanica).

Ako vam nedostaje ideja kako čokoladu uklopiti u doručak, dr. Ramsey savjetuje palačinke s čokoladom, čokoladne muffine, čokoladni smoothie s porcijom voća ili - tamnu čokoladu na toplom tostu.