Proizvođači peleta, njih 18 najvećih iz Bosne i Hercegovine, danas su prisustvovali sastanku povodom posljednje odluke Vijeća ministara BiH od 28. listopada o produženju zabrane izvoza ovog energenta. Jedan od predstavnika proizvođača peleta koji je prisustvovao sastanku bio je i Almir Idrizović, vlasnik Ekomadere iz Bugojna, koji je objasnio zašto je došlo do poskupljenja peleta, rekavši da zabrana izvoza dovodi čak i do gašenja pojedinih firmi, s obzirom da su polako gube tržište na kojem mogu plasirati svoje proizvode.

Idrizović je za N1 kazao da su svi proizvođači peleta neugodno iznenađeni odlukom Vijeća ministara BiH o produljenju zabrane izvoza ovog energenta, navodeći da su došli u paradoksalnu situaciju da se izvoz drva, rezanja i briketa ne mijenja. dopušteno, ali ne i gotov proizvod.

“Danas smo uputili zahtjev Vijeću ministara BiH da nam pokažu koje su još potrebe unutar BiH jer, prema našim procjenama i onome što saznajemo iz kontakata s kupcima, već smo opskrbili više od 95 posto tržišta. Iskustva drugih kolega su ista, tako da ćemo vjerojatno za 20-ak dana doći u situaciju da ćemo morati skladištiti svoj proizvod ili zaustaviti proizvodnju, smanjiti je na minimum jer nam je jako skupo ponovno pokrenuti proizvodnju”, rekao je. dodao.

Naglasio je da u BiH ima dovoljnih količina peleta i da neće biti nestašica, te je pojasnio trend trenutnih cijena peleta, koji je, podsjetimo, značajno povećan ako se uzme u obzir da je prošle godine koštao oko 450 KM po toni, a sada se u prosjeku kreću od 650 KM do 750 KM, au većini slučajeva i skuplje.

“Naše marže su na razini prošlogodišnjih. Kreću se od 15% do 20%, no problem su ulazne sirovine. Iz šuma ne dobivamo dovoljne količine sirovina koliko bismo trebali, oko pet posto, a ostatak smo prisiljeni kupovati iz cijele Bosne i Hercegovine. Trenutno je situacija takva da je cijena te sirovine poskupjela za 100% do 150%, tako da to direktno utječe na cijenu peleta. Spremni smo proizvoditi pelet po nižoj cijeni ukoliko nabavimo sirovinu iz šuma Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Uzrok poskupljenja je, dakle, nedostatak repromaterijala po povoljnoj cijeni i licitacije preprodavača cijenama peleta od 800 KM do čak 1.000 KM. Direktno kod kupaca te cijene peleta nema”, pojasnio je Idrizović.

Do stupanja na snagu zabrane izvoza peleta, dodaje, izvozili su u Italiju, Makedoniju i Njemačku.

“Ostalo nam je nekoliko neispunjenih ugovora i naći ćemo se u ozbiljnom problemu da sljedeće godine nećemo biti ozbiljni u dogovoru s našim partnerima i nećemo imati povjerenje naših kupaca, a imamo i informacije da potražnja za pelet će pasti zbog ovako visoke ulazne cijene", kazao je. Idrizović.

Istaknuo je da su zabrana izvoza i restrikcije sline najgore mjere koje država može donijeti.

“Država je u biti samo opteretila nas proizvođače, nismo imali nikakve olakšice, uvijek se govorilo da je cijena visoka i da treba pomoći građanima, ali država nije dala nikakvu mjeru koja bi proizvođačima omogućila proizvoditi pelet po nižoj cijeni, predlagali smo sufinanciranje nabave peleta za građane i slične mjere, ali nikada nismo imali priliku održati sastanak i dati konkretan prijedlog”, rekla je sugovornica za N1.

Kaže da njegova tvrtka za proizvodnju peleta sigurno ima materijalnu štetu zbog ove situacije, no kako kaže, veći je problem što sljedeće godine neće biti tržišta.

“Tržište BiH će se sigurno smanjiti jer građani ne mogu platiti tako visoku cijenu peleta. A naše materijalne štete se broje u stotinama tisuća KM s tendencijom gašenja naših tvrtki”, zaključio je Idrizović.