Kolovoz je mjesec kada se vrši sadnja krumpira, a koji prispijeva oko Božića. To je druga sadnja tijekom godine.

Kako se svake godine zasađuju sve veće površine i pritom biraju najbolje sorte, nastojimo vas podsjetiti koje su to sorte najprofitabilnije za priobalni pojas.

Kao i u proljetnoj sadnji i za ovu priliku najpovoljnije sorte su bile Adora, Liseta, od bijelih krumpira i Crvena Kleopatra od roza sorti.

Sorte

Ima još nekoliko sorti dosta kvalitetnih, ali ove su najbolje i najprofitabilnije jer se odlikuju kvalitetom za pomes frites, čips i neke druge specijalitete koji se danas dosta konzumiraju.

U Dalmaciji se posebno cijene zbog dobre izdržljivost u sušnim područjima. To ne znači da ne trebaju vlagu već samo trebaju manje nego sorte koje su se do sada sadile.

Kako je ove godine suša pogodila cijelu Hrvatsku, a predviđanja su da bi se u eri globalnog zatopljenja to moglo sve češće ponoviti nastoji se pronaći takve sorte koje će moći lakše podnositi sušna razdoblja.

Sadnja kao i proljetna

Sadnja se skoro ništa ne razlikuje od proljetne samo što se preporuča, ako je suho i vruće tlo, da se dva dana prije sadnje dobro natopi.

U koliko bi ga posadili u vruće tlo pa zatim polijevali došlo bi do velike oscilacije u temperaturi, a što bi itekako škodilo krumpiru.

Kako se radi o sortama koje rađaju dalje od cime prilikom sadnje treba saditi u redu najmanje 30 cm a međured ne smije biti manje od 60 cm. To radi okopavanja kako ne bi oštetili korjensku masu i uvelike smanjili urod.

Prednost sadnje u ljetnom periodu je nešto bolja , napad krumpirove zlatice radi nepovoljne temperature za njeno razmnožavanje je znatno manji. Kao i u proljeće potrebne su jedno-dvije zaštite od plamenjače. Nakon nicanja dobro ga je zaštiti nekim od bakrenih preparata kod prvog okopavanja.

Ovaj krumpir je daleko bolji za skladištenje tijekom zime i lakše ga je sačuvati do proljeća. Osim toga nije, kao iskopan tijekom 5. 6. ili 7. mjeseca, iscrpljen velikim vrućinama.

U priobalnom pojasu najidealnija sadnja je nakon prvih jesenjih kiša, a to je nakon blagdana Velike Gospe pa do prve dekade rujna. Zemlju je dobro ranije pripremiti kako bi odmorna dočekala sadnju.

agroklub