Nakon drame koja je trajala dulje od dva sata ispred Klinike za plućne bolesti u Sarajevu, odlučeno je da se zaposlenik Izaslanstva EU u BiH, porijeklom iz Njemačke, zaražen koronavirusom, prebaci u bazu EUFOR-a na Butmiru kod Sarajeva.

Nakon što je drugi put jučer pokušao pobjeći medicinskim radnicima, on je prevezen pred izolatorij Podhrastovi u Sarajevu, no tu neće nastaviti svoje liječenje.

Pred izolatorij sinoć su stigli policajci, hitna pomoć, tužiteljica Tužiteljstva ŽS, kao i pomoćnik veleposlanika Johanna Sattlera i šefa Izaslanstva EU.

Donesena je odluka da se Nijemac vozilom Hitne pomoći prebaci u vojnu bazu nakon informacije s KCUS-a da liječenje može nastaviti kući.

"KCUS se izjasnio da je pacijent za kućno liječenje. On će biti smješten u bazu Butmir gdje će imati odgovarajuću zdravstvenu njegu“, rekla je za Klix.ba glasnogovornica Tužiteljstva ŽS Azra Bavčić.

Za sada nije poznato hoće li on biti u narednom periodu prebačen u matičnu zemlju ili će biti izoliran u vojnoj bazi EUFOR-a.

Podsjetimo, zaposlenik Izaslanstva EU u BiH je jučer policajcima i zdravstvenim radnicima priredio pravu dramu nakon što je pobjegao iz sarajevskog izolatorija na Podhrastovima. Ubrzo je lociran i smješten u vozilo Hitne pomoći, ali tijekom transporta ponovno je pokušao pobjeći.

Muškarac je iskoristio trenutak kada se Hitna pomoć zaustavila na semaforu, nedaleko od mjesta gdje je prvobitno lociran, te je otvorio vrata i po drugi put pobjegao. Pravovremenom reakcijom pripadnika MUP-a Županije Sarajevo je uhvaćen i stavljen pod kontrolu.

Ono što sada predstavlja posebnu opasnost za policajce je činjenica da su bez zaštitnih odijela morali svladati zaraženog i vratiti ga u vozilo.

Iz Izaslanstva EU u BiH za Klix.ba su potvrdili da je jedan njihov zaposlenik jučer pobjegao iz izolatorija u Sarajevu iako mu je ranije potvrđeno prisustvo koronavirusa.

"Brzo smo reagirali u koordinaciji s vlastima, te osigurali povratak našeg zaposlenika u bolnicu, poštujući sve sigurnosne mjere za smanjenje rizika. Osobe s kojima je bio u kontaktu su također u izolaciji, dok ne dobiju odobrenje od medicinskog osoblja", naveli su.