Čitanjem optužnice Državnog tužiteljstva pred Sudom BiH počelo je suđenje četrnaestorici optuženih za zločine počinjene na području Konjica.

Tužiteljica Marijana Čobović, obrazlažući preciziranu optužnicu, koja sadrži 17 točaka, kazala je da su optuženi počinili zločin protiv čovječnosti, kroz niz radnji, ubojstava, pritvaranja, silovanja, mučenja i maltretiranja srpskog stanovništva Konjica, kao i paljenja njihove imovine i pravoslavne crkve.

Za zločine počinjene u periodu od svibnja 1992. do svibnja 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada na srpsko civilno stanovništvo na području Konjica, optuženi su Esad Ramić, Šefik Nikšić, Adnan Alikadić, Mitko Pirkić, Redžo Balić, Hamed Lukomirak, Safaudin Ćosić, Muhamed Cakić, Ismet Hebibović, Almir Padalović, Enes Jahić, Senadin Ćibo, Željko Šimunović i Omer Borić.

Na teret im je stavljeno da su počinili progon ubojstvima, silovanjem, zatvaranjem, mučenjima i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, oni su bili na zapovjednim funkcijama i pripadnici Općinskog stožera Teritorijalne obrane (TO) u Konjicu, Diverzantsko-izviđačkog odreda 'Akrepi', Hrvatskog vijeća obrane (HVO), policije, kao i stražari u logoru 'Čelebići'.

Optužnica protiv njih je potvrđena u veljači prošle godine, piše BIRN. U ovom predmetu su optuženi i Zdenko Grbavac i Agan Ramić, ali je Sud 11. veljače razdvojio postupke u odnosu na njih jer su nedostupni.

Nakon čitanja optužnice, tužiteljica Čobović iznijela je i uvodne riječi, naglasivši da je zločin protiv čovječnosti opisan u svim radnjama pojedinačno za svaku točku optužnice.

"Napad je postojao i izvršen je na sela sa većinskim srpskim stanovništvom. Napad je izvršen na sela u kojima nije bilo vojnih ciljeva, nakon čega su civili zatvarani, maltretirani, a njihova imovina potpuno uništavana. Da je riječ o širokom i sistematičnom napadu govori podatak da danas u Konjicu živi oko 300 Srba, u odnosu na 6.200 koliko je bilo prije rata, odnosno današnja dva stanovnika Srbina na Bradini, u odnosu na prijeratnih 900", kazala je Čobović.

Srpsko stanovništvo počelo se povlačiti iz Konjica još u proljeće 1992., kada su u grad došli pripadnici Hrvatskih oružanih snaga (HOS) i Zelenih beretki, rekla je Čobović. Ona je kazala da će svoje tvrdnje Tužiteljstvo BiH iznositi kroz saslušanje 178 svjedoka i dva vještaka. Nastavak suđenja planiran je 15. svibnja.