Mark Zuckerberg je još početkom 2019. godine najavio integraciju svih Facebook servisa koji osim Facebooka uključuje i Instagram, Facebook Messenger te WhatsApp.

Da se nešto konačno počelo zbivati po tom pitanju dokazuje internetska stranica WABetaInfo koja prenosi tweet talijanskog developera Alessandra Paluzzia objavljen u lipnju te tome dodaje neke nove informacije.

Instagram bi u budućnosti trebao davati preporuku o instalaciji Facebook Messengera kako bi se ta dva servisa mogla integrirati te najveća novost, dva različita korisnika moći će održavati međusobnu komunikaciju tako da jedan korisnik na primjer koristi Facebook Messenger, a drugi korisnik WhatsApp.

Facebook stvara lokalne baze podataka koje mu pomažu da shvati je li neki WhatsApp kontakt blokiran, pojedine detalje samog chata (kao što je telefonski broj kontakta i je li chat arhiviran) ali ne i sam sadržaj poruka s obzirom da WhatsApp koristi end-to-end enkripciju.

Odgovori na pitanja poput onog hoće li korisnik moći isključiti integraciju, hoće li postojati zajednička baza podataka za sve Facebook aplikacije i što integracija znači za privatnost korisnika bit će poznati tek nakon što sam posao oko integracije bude završen, a kada će to biti zasad još uvijek nije poznato, piše Bug.hr.