Federalna uprava za inspekcijske poslove je od 3. listopada započela treći ciklus pojačanih inspekcijskih kontrola na području cijele FBiH iz svih područja inspekcijskog nadzora.

Shodno zaključcima Vlade FBiH, naglasak u provođenju inspekcijskih aktivnosti bit će stavljen na kontrolu rada „na crno" i suzbijanje sive ekonomije, prenosi Fena

Iz Uprave napominju kako su u prethodnom razdoblju izvršena dva ciklusa pojačanih inspekcijskih kontrola na području svih 10 županija, o čemu je Uprava u više navrata obavještavala javnost i transparentno iznosila informacije i podatke u vezi s rezultatima izvršenih inspekcijskih kontrola.

Inspekcijske aktivnosti se provode u suradnji s županijskim upravama za inspekcijske poslove, putem mješovitih inspekcijskih timova. 

Naglašavaju kako će, u skladu s dosadašnjom praksom, sve županije i općine u FBiH biti ravnomjerno zastupljene prilikom vršenja inspekcijskih kontrola, a prema utvrđenom Programu pojačanih inspekcijskih nadzora za period listopad-prosinac 2016. godine, priopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Dalje se navodi kako je u prethodna tri dana izvršeno 365 nadzora, izrečeno 148 prekršajnih naloga u iznosu od 228.351,00 KM, naložena je naplata naknada za vode, šume, ceste i zrak u iznosu od 105.979,50 KM, te izrečeno 17 mjera zabrane rada, kontrolirano je 249 radnika, od čega je 21 zatečeno „na crno", a zahvaljujući vršenju kontrola, pet je novoprijavljenih radnika. Kod 82 subjekta nadzora je utvrđeno kako posjeduju fiskalni uređaj, a kod 14 subjekata je utvrđeno kako ne izdaju fiskalni račun.

Na kraju naglašavaju kako je djelokrug i misija Federalne uprave za inspekcijske poslove dosljadno provođenje zakona na području cijele FBiH, te su pozvani svi privredni subjekti nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera.