Vlada Hercegovačko-neretvanske županije osigurala je 2,9 milijuna KM za nabavu udžbenika i priručnika za sve osnovnoškolce, učenike javnih osnovnih škola u svim općinama i gradovima HNŽ-a za školsku 2022./2023. godinu. Tako će, najavljeno je iz Vlade, s početkom nove školske godine, u ponedjeljak, 5. rujna, na školskim klupama novi udžbenici i priručnici dočekati ukupno 16.195 osnovnoškolaca uzrasta od 1. do 9. razreda u Čapljini, Čitluku, Jablanici, Konjicu, Mostaru, Neumu, Prozor-Rami, Stocu i Ravnom.

Vlada je Odlukom zadužila resorno Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a da, zajedno sa školama, provede potrebni proces nabave na način da će financijska sredstva prebaciti školama, prema utvrđenim specifikacijama i popisima, za svaku školu posebno, a školske će uprave osigurati raspodjelu tih udžbenika školarcima.

Ostaje pitanje kratkoće vremena odnosno činjenice da školska godina započinje za nepuna dva tjedna, a sukladno informacijama koje je Bild.ba dobio od nekoliko ravnatelja mostarskih osnovnih škola, procedura nabave udžbenika još nije provedena. Nakladničke kuće također tvrde da ih nitko iz resornog ministarstva još nije kontaktirao. Ostaje nam vjerovati da je ministar Rašid Hadžović svjestan odgovornosti i ”težine” najavljenog rasterećenja roditeljskih kućnih proračuna ovim potezom županijske vlade što nikako ne bi smjelo biti dovedeno u pitanje, posebno ne uoči listopadskih izbora i traženja potvrde ukazanog biračkog povjerenja.

Stavka nabave učeničkih udžbenika bitna je u kućnim izdacima i roditelji više od 16 tisuća školaraca HNŽ-a računaju na ovaj oblik javno najavljene pomoći, a jasno je da školarci ne mogu krenuti s nastavnim procesom bez osnovnog pomagala za učenje.