Zemlje Zapada pripremaju "dobro promišljene planove" za sprječavanje panike unutar svojih teritorija ako Rusija upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini, iako ne smatraju da će Rusija i upotrijebiti nuklearnu bombu, piše Guardian.

Anonimni dužnosnik sa Zapada izjavio je da se priprema za širok spektar scenarija kako bi se umirio dio populacije koji strahuje od eskalacije nuklearnih sukoba.

Ukrajinci su tijekom prošlog mjeseca ostvarili velike napretke na bojištu, na što je Vladimir Putin odgovorio da će braniti ruski teritorij "svim mogućim sredstvima".

"Putinovi komentari oko upotrebi nuklearnog oružja su vrlo neodgovorni. Nijedna druga država ne govori o upotrebi nuklearnog oružja u i oko Ukrajine, tako da ovo ne smatramo nuklearnom krizom", izjavio je ranije spomenuti dužnosnik i dodao:

"Putin mora znati da bi upotreba nuklearnih oružja prekinula tabu koji se zadržao od 1945. te da bi to dovelo do teških posljedica za Rusiju, ali i za sve ostale"

I dok je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan krajem rujna izjavio da bi ruska detonacija nuklearne bombe imala "katastrofične posljedice", nema javnog konsenzusa kako bi zapadne zemlje na to reagirale. Emmanuel Macron izjavio je da Francuska ne bi uzvratila na jednak način.

Dužnosnik koji je razgovarao s medijima nije se dao navući da odgovori na to pitanje, no očekuje se da bi prvotni odgovor ne bi uključivao nuklearno oružje, kako bi se spriječila brza eskalacija sukoba.