Postoji li ljepši način opuštanja od gledanja božićnih filmova sa šalicom toplog kakaa u rukama, dok snježni prekrivač polagano omata okolicu u bijelo? Donosimo listu blagdanskih klasika: neki će vas nasmijati, neki raznježiti, a neki podsjetiti da određene poklone ne smijemo hraniti iza ponoći, piše portal Povijest.hr.

filmovi, – kad vam se na Badnjak ukaže osobni anđeo čuvar i odvrati vas od samoubojstva, mogli biste to nazvati blagdanima za pamćenje! Upravo to se dogodilo Georgeu Baileyu, poslovnom čovjeku koji je život proveo ugađajući drugima. No, uloga stupa društva zna biti bremenita te se pod tim teretom i postojani George savio. Baš kad si je htio prikratiti muke, s neba se spustio Clarence, anđeo čuvar druge klase. Dokazavši Baileyu koliko je važan bližnjima te mu time spasivši život, Clarence je dobio zasluženo “unapređenje”, uz koje ide novi par krila.

Zanimljivosti:

1. Film Franka Capre, uz koji su i oni najtvrđeg srca prolili rijeke suza, nakon premijere je bio loše prihvaćen u američkim kinima, možda zato što je prikazan samo tjedan dana nakon Wylerovog hita “Najbolje godine”. Danas ima kultni status: Američki filmski institut uvrstio ga je među sto najboljih filmova svih vremena.

2. Premda se radnja odvija u božićno vrijeme, film je sniman usred ljeta. Tijekom scene na mostu, kad ga spašava anđeo, James Stewart znojio se na temperaturi od plus trideset Celzijevih stupnjeva.

3. Prije ovog filma, za lažni snijeg su se najčešće koristile kukuruzne pahuljice obojane u bijelo. Capru je živcirao zvuk koji proizvode, pa je pahuljice dao napraviti od pjene koja se koristi za gašenje požara.

Čudo u 34. ulici (1947.) – nakon što se otkrije da unajmljeni Djed Božićnjak na “gažu” u robnoj kući “Macy’s” dolazi pijan kao zemlja, na njegovo mjesto dolazi Kris Kringle. Radi li se o zbiljskom Djedici, kao što on tvrdi, ili o luđaku, kao što zaključe njegovi poslodavci nakon što klijente počne slati u druge, jeftinije trgovine? Kritika konzumerizma i korumpirana pravnog sustava teme su koje ovaj film čine aktualnim i nakon gotovo sedam desetljeća, a poruka da, unatoč svemu, ljudsko društvo neće ustrajati u ciničnosti vratit će vam vjeru u Božić.

Zanimljivosti:

1. Film George Seatona osvojio je tri Oscara, a po njemu su snimljena tri remakea.

2. Osmogodišnja Natalie Wood, ovdje u jednoj od svojih prvih uloga, bila je uvjerena da je Edmund Glenn, koji je portretirao Kringlea, pravi Djed Božićnjak – sve dok ga na setu nije vidjela bez brade!


3. Izvorni naslov filma bio je “Božićno čudo u 34. ulici”, ali su producenti odlučili izbaciti prvu riječ budući da je premijera održana u svibnju.

4. Na dan premijere, robna kuća “Macy’s” radila je pola radnog vremena, kako bi njenih 12.000 zaposlenika moglo otići u kino.

5. Film je sniman u New Yorku, tijekom jedne od najoštrijih zima u povijesti grada: u nekoliko navrata, filmske kamere su se smrznule.

Božićna priča (1983.) – Jedino što devetogodišnji Ralphie Parker želi za Božić jest zračna puška s dometom od 200 metara… Osim dara o kojem je maštao, blagdani će mu donijeti pregršt avantura, ali i priliku da nauči nešto o sebi. Nostalgična obiteljska komedija Boba Clarka ponajviše se pamti po izvedbi tada mladog Petera Billingsleya, ali i snažnoj poruci lišenog jeftine sentimentalnosti i kiča.

Zanimljivosti:

1. Film je dijelom zasnovan na autobiografskoj priči koju je autor Jean Shepherd između 1964. i 1966. godune objavljivao u – “Playboyu”!

2. Godine 2012. ušao je u Nacionalni filmski registar američke Kongresne knjižnice kao djelo od kulturnog značaja. Nekoliko dana kasnije, istoimeni mjuzikl postavljen je na Broadwayu, a jedan od producenata bio je Peter Billingsley.

3. Za antologijsku scenu u kojoj se jezik Parkerova školskog kolege zalijepi za zamrznutu šipku korištena je prozirna tuba, kako bi se glumac zaštitio od ozljeda.

4. Za ulogu Ralphiejevog oca bio je zainteresiran Jack Nicholson, ali mu je studio odbio platiti papreni iznos koji je tražio.

5. Ralphie u filmu ponavlja da želi pušku točno 28 puta.

Gremlini (1984.) – “Nemoj ga izlagati svjetlu. Ne puštaj ga u blizinu vode. I nikad, ali baš nikad ga nemoj hraniti iza ponoći!”, upute su koje je dječačić Billy Peltzer dobio zajedno sa svojim božićnim poklonom, dražesnim čudovištem Gizmom. Budući da nemarni Billy nije u stanju imati ni kamen za kućnog ljubimca, a kamoli Pandorinu kutiju u obliku dlakavog mogvaja, uspijeva prekršiti sve tri zabrane u istoj večeri te time natovariti na vrat sebi, ali i cijelom gradu, vojsku razularenih gremlina koji svetu noć slave razbijajući sve oko sebe i napadajući slučajne prolaznike. Kultna božićna horor komedija podsjeća nas na vrijednost darivanja na malo drugačiji način: važno je pogoditi pravi poklon za bližnje, ali ponekad i pročitati upute uz njega!

Zanimljivosti:

1. Godinu dana kasnije, na istome setu sniman je film “Povratak u budućnost”. U kazalište koje je u Gremlinima dijelom eksplodiralo u potonjem se uratku automobilom zaletio glavni junak.

2. Gremlini nisu generirani kompjuterski: radilo se o animatroničkim lutkama, a svaka je koštala oko 40.000 dolara. Većini ovih dlakavih čudovišta glas je posudio glumac Michael Winslow.

3. Vrisak glumice Phoebe Cates u sceni u taverni bio je vrlo uvjerljiv: možda zato što joj se, u trenutku snimanja, na nogu uspeo gigantski žohar. Redatelj Joe Dante nazvao je to “sretnom okolnošću”.

3. Kao predložak za film poslužio je istoimeni roman Roalda Dahla.

4. U Billyjevoj sobi u možemo vidjeti poster “Zone sumraka”. Joe Dante režirao je nekoliko epizoda kultnog serijala.

Sam u kući (1990.) – Kad se bračni par McAllister zaputio na božićni odmor u Francusku, zaboravio je jednu “sitnicu” – vlastitog sina. Osmogodišnji Kevin, sladak kao čokoladni muffin, ne samo da će ostati sam u kući za blagdane nego će se morati obračunati s nespretnim provalničkim dvojcem. Bistar kakav jest, neželjenim gostima postavit će hrpu domišljatih zamki… Komedija Chrisa Columbusa koja je u zvjezdanu orbitu lansirala balavog Macaulaya Culkina prikazuje se valjda svakog Božića. Priznajemo, gledamo je iznova i iznova a, za razliku od slabašnih nastavaka, još nam nije dosadila!

Zanimljivosti:

1. Joe Pesci, koji je glumio jednog od provalnika, na setu je namjerno maltretirao desetogodišnjeg Culkina. “Htio sam da doista povjeruje kako sam monstrum, zbog boljeg uživljavanja u ulogu”, objasnio je.

2. Film je inkasirao 533 milijuna dolara na kino-blagajnama, što mu je osiguralo plasman u “Guinnessovoj knjizi rekorda” kao komediji koja je ostvarila najveću zaradu.

3. Daniel Stern, koji je portretirao drugog pljačkaša, panično se boji pauka. Umalo se onesvijestio kad je snimao scenu u kojoj mu na glavu stavljaju živu tarantulu. Redatelj se oglušio na njegove molbe da koriste gumenog kukca, rekavši da bi se time poništio komični efekt.

4. Promotivni poster filma, koji prikazuje Culkina koji vrišti držeći ruke na obrazima, parodija je Munchova glasovitog platna “Krik”.

5. Pescijev lik, Harry Lime, nazvan je po liku kojeg je Orson Welles glumio u “Trećem čovjeku”.

6. Film koji Kevin gleda na televiziji kad ostane sam u kući jest već spomenuti božićni klasik “Divan život”!