Crveni luk se smatra kraljem bioflavonoida – sadrži kvercetin koji je dobar u borbi protiv alergija, upala i srčanih oboljenja.

Ordinacija.hr vam daje priliku da provjerite svoje znanje.

- Prvi organizirani uzgoj luka je započeo u Aziji prije otprilike 5,500 godina. U kratkom se vremenu počeo uzgajati i u ostatku svijeta i postao popularan zbog ljekovitih svojstava i lake pohrane tijekom zime.

- Luk je vrlo zdrav za jelo. Puni su kompleksnih ugljikohidrata koji održavaju zdravlje metabolizma, vitaminima, mineralima, vlaknima te ne sadrže masnoće.

- Srednje velika glavica luka sadrži oko 30 kalorija.

- Oko 2000 godina se u starom egiptu vjerovalo kako luk djeluje poput afrodizijaka. Naprimjer, svečenici u Egiptu nisu smjeli konzumirati luk kako on ne bi utjecao na njihov libido.

- Najveći uzgojeni luk je težio oko 5 kilograma.

- Jak miris luka nas može rasplakati, ali na sreću postoje taktike koje to mogu spriječiti. Jedna od napopularnijih je žvakanje kaugume ili kruha, upaljena svijeća... Možete staviti malo octa na dasku za rezanje.

- Luk se trenutno nalazi na šestom mjestu najpopularnijih namirnica.

- Atlete i vojnici starih civilizacija su ga koristili kao izvor snage. Vjerovali su kako njegova konzumacija i pruža više energije i brzinu pokreta.

- U Americi je u zadnjih 20 godina porasla potražnja za ovom vrstom luka za čak 50 posto

- Možete se riješiti neugodnog zadaha nakon konzumacije luka ako pojedete malo peršina