Minerali poput kalcija, bakra i magnezija u sjemenkama sezama podržavaju vaš imunološki i živčani sustav, jačaju vaše kosti i smanjuju upalu. Osim toga, visoka koncentracija nezasićenih masnih kiselina sadržana u sezamu pomaže u snižavanju kolesterola. Može pomoći u prevenciji bolesti srca i moždanog udara, piše Zadovoljna.rs.

Zdravstvene prednosti sjemenki sezama

Sjemenke sezama imaju visoku nutritivnu vrijednost i nude višestruke zdravstvene prednosti koje se povezuju s prevencijom bolesti i poboljšanjem postojećeg zdravstvenog stanja, uključujući visok kolesterol, osteoporozu, visoki krvni tlak i artritis. Ukoliko ih redovno koristite u ishrani, rezultati sigurno neće izostati, piše N1info.rs.

Dobar izvor vlakana

Bez obzira na to je li ljuska uklonjena ili ostavljena netaknuta, sjemenke sezama su dobar izvor dijetalnih vlakana. Ali cijele sjemenke sezama su bolji izvor vlakana koja su zdrava za srce. Ljudi koji jedu više vlakana imaju 15 do 30 posto manji rizik od prerane smrti iz bilo kojeg razloga ili od bolesti srca od onih koji jedu premalo vlakana, prema meta-analizi gotovo 40 godina istraživanja objavljenoj u časopisu Lancet.

Konzumacija hrane bogate vlaknima povezana je s 16 do 24 posto manjom vjerojatnošću srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka debelog crijeva.

Sadrži veliku količinu bakra i kalcija

Ovo su dva bitna, hranjiva sastojka koja se nalaze u sjemenkama sezama. Vaše tijelo treba bakar za obavljanje važnih funkcija, uključujući stvaranje energije, vezivnog tkiva i krvnih žila, prema Nacionalnom institutu za zdravlje.

Bakar također pomaže u održavanju vašeg imunološkog i živčanog sustava. Kalcij je također važan za jake kosti i zdravlje vašeg srca, mišića i živaca, tvrde stručnjaci klinike Mayo. Neka istraživanja također sugeriraju da kalcij, s vitaminom D, može štititi od raka, dijabetesa i visokog krvnog tlaka, no potrebno je više studija da se to dokaže.

Ali ako ne unosite dovoljno kalcija u svoju prehranu, to bi moglo dovesti do smanjenja koštane mase, faktora rizika za osteoporozu.

Sjemenke sezama sadrže zdrave biljne lignane

Sa ili bez ljuske, sjemenke sezama izvrstan su izvor antioksidansa i polifenola, uključujući lignane.

“Lignani mogu smanjiti upalu i rizik od bolesti srca i određenih vrsta raka poput dojke i debelog crijeva”, kaže Blattner. “Lignani imaju suptilan učinak sličan estrogenu, pa mogu pomoći i kod simptoma povezanih s menopauzom.”

Nezasićene masti smatraju se zdravim masnoćama koje mogu smanjiti upalu, poboljšati razinu kolesterola u krvi i održati stabilan srčani ritam.

Najviše ih ima u biljnoj hrani. Sjemenke sezama sadrže čak i nešto omega-3 masti, vrste višestruko nezasićene masti koju tijelo ne može proizvesti samo. Omega-3 je povezana s manjim rizikom od prerane smrti kod starijih osoba, prema Live Strongu.

Istraživanje pokazuje da je vrsta masnoće koju jedete važnija od ukupnog unosa masti, navodi se u članku objavljenom u časopisu BMJ.

Na primjer, jedenje hrane s visokim udjelom nezasićenih masti, kao što su sjemenke sezama, umjesto zasićenih masti može pomoći u smanjenju rizika od srčanog i moždanog udara.