''Popis zahtjeva 'posložen' je tako da mora biti odbijen. Nije ni predviđeno da se oni prihvate ili… da se o njima pregovara''
Arapske države koje su prekinule veze s Katarom zbog navodne potpore te zemlje islamskim skupinama te zatopljivanja odnosa s Iranom, toj bi državi mogle uvesti dodatne sankcije s obzirom na to da krajnji rok za prihvaćanje njihovih zahtjeva istječe u nedjelju nevečer.

Katar, veliki regionalni rival Saudijske Arabije, implicitno je odbio postavljene zahtjeve, među kojima su zatvaranje televizijske mreže al-Jazeera, zatvaranje turske vojne baze u Kataru, te prekid veza s terorističkim, ideološkim i sektaškim organizacijama – koje Katar tvrdi da i ne postoje – ocijenivši ih maksimalističkim i štetnima za vlastiti suverenitet.

Katarski ministar vanjskih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman al-Tani rekao je da su zahtjevi postavljeni tako da budu odbijeni te je dodao da svrha arapskog ultimatuma nije hvatanje u koštac s terorizmom već manji suverenitet njegove zemlje, prenosi Hina.

Novinarima je rekao da je Doha i dalje spremna sjesti za stol i razgovarati o pritužbama svojih arapskih susjeda.

''Popis zahtjeva 'posložen' je tako da mora biti odbijen. Nije ni predviđeno da se oni prihvate ili… da se o njima pregovara'', istaknuo je šeik Muhamed.

''Država Katar spremna je angažirati se na dijalogu i stvoriti stvarne uvjete za daljnje pregovore'', rekao je Muhamed, dodavši da nitko nema pravo postavljati ultimatume jednoj suverenoj državi.

Do razmirica je došlo prošli mjesec kada su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli diplomatske i prometne veze s Katarom, optuživši tu zemlju da podupire terorizam te da je postala saveznik regionalnog neprijatelja Irana, što Doha opovrgava.