Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) priopćio je da je žalbeni pretres u posljednjem i najvećem predmetu pred Žalbenim vijećem Međunarodnog suda zakazan za ponedjeljak, 20. ožujak, i trajat će do utorka, 28. ožujka 2017.

Ovaj predmet se odnosi na šestoricu visokih dužnosnika Herceg-Bosne, entiteta bosanskih Hrvata, koji je postojao za vrijeme rata, i Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Pretresno vijeće II Međunarodnog suda osudilo je Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića za zločine protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija počinjene od 1992. do 1994. godine.

Žalbeni pretres će početi uvodnim napomenama predsjedavajućeg suca u ponedjeljak, 20. ožujka. Prvih šest dana pretresa bit će određeni za žalbe svakog od optuženih, nakon čega će posljednjeg dana uslijediti žalba Tužiteljstva. Na kraju pretresa, u utorak, 28. ožujka, svaki od šestorice žalitelja imat će priliku da se osobno obrati Žalbenom vijeću.

Zakazano je da pretresi počinju u 9:30 sati svakog dana, s tim da će pretres posljednjeg dana početi u 9:00 sati. Sve rasprave će se održavati u sudnici I Međunarodnog suda.

Predmet Prlić i drugi jedan je od najdužih i najkompliciranijih predmeta vođenih pred Međunarodnim sudom. Suđenje je počelo 26. travnja 2006. godine. Tužiteljstvo je završilo izvođenje svojih dokaza 24. siječnja 2008. nakon što je predstavilo dokaze 249 svjedoka. Izvođenje dokaza obrane počelo je 5. svibnja 2008. i završeno je 17. svibnja 2010. nakon što su predstavljeni dokazi 77 svjedoka.

Bilo je ukupno 465 dana suđenja, a završne riječi su iznošene od 7. veljače do 2. ožujka 2011. Presuda Pretresnog vijeća, izrečena 29. svibnja 2013, sadrži vise od 2.600 strana, uključujući i izdvojena i djelomično suprotna mišljenja sudaca Antonettija i Trechsela, priopćeno je iz MKSJ.