Pljevidba ili zalamanje zaperaka kod rajčice je obavezna agrotehnička mjera koja se provodi s ciljem stvaranja optimalnog broja rodnih grana, odnosno lisne mase, a sve u cilju bolje kvalitete plodova. Pljevidba je posebno bitna za kalemljene rajčice, koje se uzgajaju na dvije „grane“ pa je time i brojnost zaperaka puno veća. Zaperci se najčešće uklanjaju ručno, jednom tjedno, a po potrebi i češće.

Pinciranje rajčice, uklanjanje zaperaka ili pljevidba rajčice, kako se ta mjera najčešće naziva na području Hercegovine, je mjera njege u uzgoju rajčice, ali i drugog plodovitog povrća kojom se uklanjaju zaperci (postranični izboji dužine 5 do 10 cm) razvijeni u pazuhu listova. Pljevidba rajčice obično počinje 2-3 tjedna nakon sadnje.

Obzirom da je ove godine u Hercegovini veliki broj proizvođača i hobista posadio kalemljene presadnice rajčice, skrećemo pažnju na provedbu ove mjere kako bi biljke uspješno rasle i „dale“ kvalitetne plodove.

Pljevidbom rajčice utječe se na regulaciju vegetativnog rasta. Naime, uslijed optimalnih uvjeta, rajčica razvija veliku lisnu masu i pojavljuje se mnogo zaperaka što utječe na smanjeno zametanje plodova. Istovremeno, plodovi koji se zametnu su sitniji. Zaperci se uklanjaju jednom tjedno pri čemu se provodi i omatanje veziva oko biljaka ili vezanje biljaka uz potporanj.

Pljevidba je posebno bitna kod kalemljene rajčice

Pljevidba rajčice je posebno bitna kod hibrida koji su kalemljeni na podloge jer su oni puno bujniji i stvaraju veću lisnu masu. Osim toga kalemljeni hibridi rajčice uzgajaju se na dvije „grane“ pa je i brojnost zaperaka puno veća.

Zaperci se uklanjaju rukom, nožem ili škarama pri čemu mjesto reza treba biti što manje kako bi se spriječila infekcija i razvoj uzročnika bolesti. Kako bi se spriječilo da do toga dođe, zaperci se otkidaju dok su još mali, tj. ne veći od 5 do 8 cm. Svakako ih treba otkinuti prije nego što se na njemu nije razvio cvijet. Ako vam je neki zaperak promaknuo i narastao, više ga nemojte trgati, nego mu samo otkinite vrh. Nakon pljevidbe dobro bi bilo obaviti zaštitu, jer na mjestu uklanjanja zaperaka lako može doći do infekcije. Za tu namjenu najbolje je koristiti pripravak Signum u dozi od 8 gr/10 l vode.

Rajčica kojoj dopustite slobodan rast zaperaka daje manje plodove slabije kvalitete. Do njih sunce teže prodire i zbog toga neravnomjerno dozrijevaju. Također, biljka ne može kvalitetno hraniti toliko malih izdanaka.

Skidanje donjeg lišća je također jedna od mjera koja se često provodi, a uklanja se donje lišće koje stari i uvija se. Sa uklanjanjem lišća počinje se nakon što su prvi plodovi sazreli ili postigli veličinu karakterističnu za sortu. Ovo je važno zbog boljeg provjetravanja usjeva. Naročito se provodi kod uzgoja rajčice u plastenicima i staklenicima. Nakon skidanja lišća (koje mora biti postupno, 1-2 lista u jednom prohodu) obavezno je prskanje fungicidima, radi zaštite rana od napada uzročnika bolesti (Signum).

jabuka.tv