Lideri jedanaest političkih parlamentarnih stranaka u BiH do sada su potpisali zajedničku izjavu o europskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama BiH na putu ka Europskoj uniji i već su je dostavili Predsjedništvu BiH, saznaje „Dnevni avaz“.

Članovi Predsjedništva BiH ranije su potpisali izjavu, koju su prethodno usuglasili zajedno s liderima političkih stranaka na sastanku s ministrima vanjskih poslova Njemačke i Velike Britanije, Frank-Walterom Steinmeierim i Philipom Hammondom, koji su i inicirali usvajanje ove izjave i novi pristup Europske unije prema BiH.

Kako saznaje sarajevski list u političkim strankama, svoje potpise na izjavu koja bi trebala deblokirati europski put BiH stavili su lideri HDZ-a BiH, SBB, SDS-a, SDP-a, DF-a, HDZ-a 1990, PDP-a, A-SDA, BPS-a, NDP-a i zamjenik predsjednika SDA.

Izjava je liderima stranaka na potpisivanje dostavljena 4. siječnja, a do jučer je još nisu potpisali SNSD, DNS i SP. Čelnik SNSD-a Milorad Dodik ranije je izjavio da je spreman staviti potpis.

Kada i ove tri stranke dostave potpisanu izjavu, Predsjedništvo BiH, prema ranije utvrđenoj proceduri, proslijedit će je na usvajanje Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH zakazana je za 11. veljače, ali na objavljenom dnevnom redu nema rasprave ili izjašnjenja o izjavi. No, to ne znači da tijekom pripreme ili na samoj sjednici neće i ovo biti uvršteno na dnevni red. Iz Bruxellesa je sugerirano da se posao završi prije 12. velače kako bi već na prvom narednom sastanku Vijeća EU mogao biti konstatiran napredak. Ako bude tako, onda će EU otvoriti proces stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanja BiH s EU./HMS/