Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, danas je burno reagirala na pitanje talijanske novinske agencije ANSA. Pitanje je glasilo: "Prihodi od izvoza nafte i plina znatno su smanjeni, rubalj je pao, a inflacija raste. U isto vrijeme, dronovi gotovo svaki dan stižu do Moskve. Koliko će Rusija još moći održavati ovaj sukob?"

Uslijedila je burna reakcija Zaharove: "To što govorite je smiješno. Sjedinjene Države su računale da nećemo izdržati ni mjesec dana 2022. godine, nakon što su uvele svoje 'paklene sankcije', da se poslužim njihovim riječima".

"Bilo koja država NATO-a raspala bi se za tjedan dana takvih sankcija"

"Na neki su način u pravu: ponašaju se kao pravi demoni, i ni Italija, ni Njemačka, ni Francuska, ni Britanija, pa čak ni same Sjedinjene Države, ne bi se oporavile od takvih sankcija. Bilo koja država NATO-a raspala bi se u roku od tjedan dana. Ipak, tu smo, živimo, razvijamo se i idemo naprijed", dodala je.

"Naše gospodarstvo raste dobrim tempom. Unatoč prilično pesimističnim prognozama koje i dalje dolaze od nekih stručnjaka, uglavnom zapadnih, unatoč svim tim prognozama, Rusija je bila među prvih pet najvećih svjetskih gospodarstava na kraju 2022. godine. Prema Svjetskoj banci, Ruska Federacija napredovala je te je premašila Saveznu Republiku Njemačku po paritetu kupovne moći i veličini gospodarstva, što je jedan od najvažnijih pokazatelja", navela je ruska glasnogovornica.

"Primjerice, u drugom tromjesečju ove godine ruski bruto domaći proizvod porastao je za 4.9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Štoviše, industrije koje nisu povezane s iskorištavanjem prirodnih resursa, uključujući naftu i plin, rastu još bržim tempom", dodala je.

"Stvarnost užasava NATO osovinu zla, podržava nas cijeli slobodni svijet"

"S nekim državama čiji čelnici nisu podlegli grubom vanjskom pritisku, već se rukovode vlastitim nacionalnim interesima, naša međusobna trgovina porasla je ne samo za desetke posto, već višestruko, i nastavlja rasti. Naši prirodni resursi se kupuju unatoč nametnutim ograničenjima cijena. Rusko gorivo po konkurentnim cijenama omogućuje prijateljskim zemljama da drže cijene ispod poklopca i da prošire industrijsku i poljoprivrednu proizvodnju što jača njihovu energetsku sigurnost i gospodarsku stabilnost", rekla je Zaharova.

"Ova stvarnost užasava cijelu NATO osovinu zla (da, vi ste osovina zla, u to nema sumnje). Iza nas je istina i cijeli slobodni svijet. Ono što stoji iza NATO-a su “mjehurići od sapunice”, glad za novcem i moći i nostalgija za kolonijalizmom", rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova.

"Sad o tome koliko ćemo izdržati. Kako mi volimo reći, nećete to doživjeti. Ujedinili smo se, znamo da idemo do kraja i vidimo da je istina na našoj strani. Dopustite mi da provedem trenutak raspravljajući o činjenicama koje ne dopiru do zapadne publike", dodala je.

"Rusija sama stoji protiv NATO-ukrajinskog vojno-industrijskog konglomeraa"

"Danas Rusija zapravo stoji sama protiv NATO-ukrajinskog vojno-industrijskog konglomerata, gdje Ukrajina igra ulogu uporišta, bojnog polja i oruđa borbe protiv Rusije, dok zapadne zemlje djeluju kao stožer, pozadinski prostor, dobavljačima oružja, pružateljima obavještajnih podataka i određivanju ciljeva", rekla je Zaharova.

D"a, kijevski režim naširoko koristi bespilotne letjelice za napad na civilnu infrastrukturu i civile. Ove akcije Kijeva i njegovih NATO-ovih voditelja vidimo kao kukavički pokušaj da se obračunaju s civilnim lokacijama i civilima zbog neuspjeha "protuofenzive" i njihove nesposobnosti da preokrenu situaciju na prvoj liniji u svoju korist, unatoč masovnoj razmjera zapadne pomoći", ustvrdila je.

"Što se tiče trajanja specijalne vojne operacije, uvelike ovisi o tome koliko brzo će Kijev i Zapad shvatiti da se nećemo pomiriti s postojanjem otvoreno antiruske države na našim granicama, ma kakve bile. To je nemoguće kako sa stajališta sigurnosti Rusije, tako i sigurnosti bilo koje druge države", zaključila je Zaharova.