Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je da je "iznimno teško povjerovati" da bi Islamska država imala kapacitet pokrenuti napad na koncertnu dvoranu u Moskvi prošlog petka u kojem je ubijeno najmanje 140 ljudi. Zaharova je na brifingu s novinarima rekla da Ukrajina stoji iza napada u dvorani Crocus City Hall, najsmrtonosnijeg u Rusiji u posljednjih 20 godina.

Islamska država preuzela je odgovornost za masakr, a američki dužnosnici kažu da imaju obavještajne podatke koji pokazuju da ga je izveo afganistanski ogranak te organizacije, Islamska država Horasan. Ukrajina je više puta demantirala da ima bilo kakve veze s napadom. No, Zaharova je rekla da je Zapad požurio pripisati odgovornost Islamskoj državi kako bi maknuo krivnju s Ukrajine i zapadnih vlada koje ju podržavaju.

“Da bi odagnali sumnje kolektivnog Zapada, hitno su morali nešto smisliti, pa su pribjegli ISIS-u. Izvukli su asa iz rukava, a doslovno nekoliko sati nakon terorističkog napada anglosaksonski mediji počeli su širiti upravo te verzije", rekla je.

I Putin tvrdi da iza svega stoji Ukrajina

Predsjednik Vladimir Putin rekao je da su napad izveli islamistički militanti, ali je sugerirao da je bio u korist Ukrajine i da je Kijev možda imao ulogu u napadu. Putin je rekao da je netko s ukrajinske strane pripremio "prozor" za naoružane napadače da pobjegnu preko granice prije nego što su u petak navečer uhvaćeni u zapadnoj Rusiji.

Međutim, jučer je bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko rekao da su naoružani napadači prvo pokušali prijeći u njegovu zemlju, nakon čega su krenuli prema Ukrajini jer su shvatili da ne mogu prijeći u Bjelorusiju.

Ravnatelj ruske obavještajne službe FSB izjavio je u utorak kako vjeruje da je Ukrajina, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i Britanijom, umiješana u napad u Moskvi. "Tvrdnje Rusije o Zapadu i Ukrajini o napadu na Crocus City Hall su potpuna besmislica", napisao je na X-u britanski ministar vanjskih poslova David.