Iz Hrvatske biskupske konferencije potvrdili su kako će od 1. siječnja iduće godine zbog galopirajuće inflacije i rasta životnih troškova povećati plaće svim svećenicima.

O kolikoj je povišici riječ još se ne zna, ali u crkvenim krugovima procjenjuju kako bi svećeničke plaće u prosjeku mogle narasti deset posto.

Kako svećenici na plaću ne plaćaju porezi i doprinosi, Vladina porezna reforma ne utječe na njihova primanja. Zato će im plaću dići Crkva, i to zbog povećanja svakodnevnih životnih troškova, poput hrane i režija.

O tome koliku svećenici imaju plaću prvi je javno progovorio zagrebački svećenik, pater Stjepan Ivan Horvat, koji je trenutačno na službi u Vrbovcu.

“Koliku svećenik ima plaću? Vidim da ovo pitanje mnoge muči. Bio sam na župi. Moja primanja bila su: 4300 kn + 1500 kn (ako svaki dan slavim svetu misu, što bi značilo 50 kn po misi).

S tim da sam 1.500 kn trebao ostaviti župi i time platiti svoj boravak na župi. Također, s obzirom na to da sam koristio “svoj” automobil, župa nadoknađuje trošak za gorivo (1 rezervar). To je to, pa eto da bude na čisto”, objavio je na svojoj Facebook stranici.