Praznih stomaka i novčanika s automobilom za koji su skupo platili gorivo voze se do posla na kojem zarađuju nedovoljno novca za život dostojan čovjeka. Ovako inflacija utječe na svakodnevnicu većine bh. građana. Ako se želimo usporediti sa drugim zemljama vidjet ćemo da su trenutne visoke cijene u BiH manje nego kod drugih, ali su zato plaće niže.

Građanima je sve teže sebi priuštiti kvalitetnu mjesečnu ishranu. Meso je poskupilo, ulje je skoro 6 KM. Za pristojan obrok četveročlane obitelji potrebno je 25 KM. Piletina, kruh, riža – njihova cijena je rasla. Prije godinu bilo je znatno jeftinije.

Slično je i u drugim zemljama bivše Jugoslavije. Pileći file je skuplji u Sloveniji, kao i ulje, dok je gorivo na istom nivou. Najveća cijena goriva je u Albaniji, potom slijedi Hrvatska, te Srbija. U Srbiji se očekuju i veće cijene iako je ranije predsjednik Vučić najavio kako “cijene benzina i dizela idu u rikverc, usprkos tome što je nafta skočila na svjetskom tržištu”.

Umjesto u rikverc cijene su prebacile u treću brzinu. Samo zatvorene benzinske postaje podsjećaju nas kakva je cijena nekada bila. Mnogi će sada svoje automobile parkirati jer nemaju novca za gorivo. Zbog novih cijena nafte skuplje se i hranimo. Litar mlijeka najskuplji u Hrvatskoj, a košta 1 euro. Najjeftinije u Sloveniji – 0.79. U BiH košta do dvije marke.

“Grozno… ali narod se ne buni… kupujemo sve manje, hranimo se sve lošije”, naglašavaju na ovu temu građani.

“Plaće stoje kako jesu… cijene rastu, nemoguće je… prosječna korpa je preko dvije tisuće, od jedna pa i dvije plaće je teško”, dodali su sugovornici N1 sa sarajevskih ulica.

 Za život četveročlane obitelji potrebno je skoro tri tisuće maraka. Većina na raspolaganju tokom 31 dana ima manje od tisuću.