Europski sud za ljudska prava presudio je da je Rusija odgovorna za ubojstvo Aleksandra Litvinenka 2006. godine, koji je umro mučnom smrću nakon što je u Londonu otrovan Polonijem 210, rijetkim radioaktivnim izotopom.

- Rusija je odgovorna za atentat na Aleksandra Litvinenka u Velikoj Britaniji - navodi se u priopćenju suda o presudi.

Rusija je kontinuirano poricala bilo kakvu umiješanost u smrt Litvinenka.

Litvinenko (43), otvoreni kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je pobjegao iz Rusije u Veliku Britaniju šest godina prije nego što će biti otrovan, umro je nakon što je u londonskom hotelu Millennium popio zeleni čaj u kojem je bio rijedak i vrlo moćan radioaktivni izotop.

Britanska istraga zaključila je 2016. godine da je Putin vjerovatno odobrio rusku obavještajnu operaciju za ubojstvo Litvinenka.

Također je utvrđeno da su bivši tjelohranitelj KGB-a Andrej Lugovoj i drugi ruski državljanin, Dmitrij Kovtun, izvršili ubistubojstvovo u sklopu operacije koju je vjerovatno vodila ruska federalna sigurnosna služba (FSB), glavni nasljednik KGB-a iz sovjetskog doba.

- Sud je posebno utvrdio da postoji snažan prima facie slučaj da su Lugovoj i Kovtun djelovali kao agenti ruske države - naveo je Europski sud za ljudska prava u presudi.