Proljetna sjetva na prostoru BiH protječe u ozračju niza problema koji se iskazuju kroz još uvijek visoke cijene proizvodnje, ali i nepredvidive vremenske prilike koje uvjetuju svaki korak poljoprivrednika i zbog kojih je došlo do nužnih odgađanja. Ipak, za razliku od protekle godine, ovoga proljeća situacija je djelomično bolja zbog nešto nižih cijena goriva i repromaterijala.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine, za Večernji list kaže kako je u ovom trenutku vidljivo da sjetva kasni zbog vremenskih neprilika, a kakvi će biti rezultati, to je još uvijek rano za procijeniti. No, dodaje kako je, unatoč padu cijena goriva i repromaterijala, došlo do kašnjenja u donošenju federalnih poticaja, a zbog svega su poljoprivrednici morali nabavljati repromaterijal onim čime su u tom trenutku raspolagali.

Sredstva

Uvidom u ovogodišnji program utroška sredstava s kriterijima raspodjele “Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima – Poticaj za poljoprivredu”, utvrđenih ovogodišnjim federalnim proračunom, u iznosu od 164,000.000 KM, vidljivo je kako je bogatiji za 58 milijuna KM u odnosu na prošlogodišnji proračun.

U kontekstu sjetve posebno su važna sredstva koja su predviđena za žitarice i uljarice. A ove godine, za razliku od 2022., kada je bilo dostupno oko 9,6 milijuna maraka poticaja za žita i uljarice te ljekovito bilje, sada je osigurano 15,6 milijuna maraka za istu skupinu proizvoda (krušna žita, stočna žita, krmno bilje, uljarice, heljda i ljekovito i aromatično bilje).

Za krušna žita osigurano je 6 milijuna maraka, a pritom je predviđena isplata po 900 maraka po hektaru zasijane površine te 100 maraka po hektaru kao dodatak za sjeme, mineralno gnojivo i gorivo.

Za stočna žita predviđena su 2 milijuna maraka, a pritom će se 500 maraka po hektaru izdvojiti za obrte i pravne osobe, 400 maraka po hektaru za fizičke osobe te 100 maraka po hektaru kao dodatak za sjeme, mineralno gnojivo i gorivo.

Kada je riječ o krmnom bilju, u programu je osiguran iznos od 4 milijuna maraka (384 KM po hektaru za pravne osobe, 300 za fizičke osobe te 100 za gorivo i ostale stavke). Uljarice su podržane s 3,4 milijuna maraka (po 700 KM za pravne i fizičke osobe te 100 maraka po hektaru za gorivo, gnojivo i sjemena), a slijedi heljda sa 70 tisuća maraka te ljekovito i aromatično bilje s 200 tisuća maraka.

A kako bi se ostvarilo pravo na poticaj, potrebno je zadovoljiti i kriterije. U kontekstu krušnih žita (pšenica i raž) klijent ostvaruje pravo na novčanu potporu za proizvodnju na minimalno 1 hektar, a maksimalno po kulturi 200 hektara krušnih žita u tijeku godine, a kada govorimo o stočnim žitima (stočni ječam, kukuruz, zob i tritikale) pravo se ostvaruje na minimalno 1 ha, za kukuruz na minimalno 2 ha, a maksimalno po kulturi 200 ha stočnih žita.

Krmno bilje

U kontekstu krmnih bilja na oranicama (silažni kukuruz, stočni grašak i grahorice, djetelinsko-travne smjese i djetelina) klijent ostvaruje pravo na novčanu potporu za proizvodnju na minimalno 2 ha, a maksimalno po kulturi 400 ha krmnog bilja tijekom godine.

Kod uljarica (uljana repica, suncokret i soja) klijent ostvaruje pravo na novčanu potporu za proizvodnju na minimalno 1 ha, a maksimalno po kulturi 250 ha uljarica tijekom godine, dok je za heljdu predviđeno ostvarivanje prava na poticaj za proizvodnju na minimalno 1 ha, a maksimalno 50 ha heljde tijekom godine.

Situacija kod ljekovitog i aromatičnog bilja (kamilica, menta, lavanda, ružmarin, smilje, lovor i dr.) je sljedeća – klijent ostvaruje pravo na novčanu potporu za proizvodnju na minimalno 1 ha, a maksimalno po kulturi 50 ha ljekovitog i aromatičnog bilja tijekom godine.

Večernji list BiH