Pravila neutralnosti interneta koje je Savezno vijeće za komunikacije (FCC) u SAD-u odobrilo 2015. godine trebala su osigurati slobodu i otvorenost interneta i spriječiti pružatelje internetskih usluga u provođenje vlastitih pravila vezanih uz brzinu interneta – svojevoljno bi mogli usporavati pristup nekim stranicama, servisima ili aplikacijama (npr. mogli bi usporiti brzinu korisnicima Netflixa ili Facebooka), a ubrzati drugima ili bi mogli favorizirati svoje servise. Novi predsjednik FCC-a kojeg je imenovao Trump, Ajit Pai, smatra kako s neutralnosti interneta vlada pokušava nametnuti vlastita pravila s kojima bi upravljala mrežom svih mreža, zbog čega je FCC u prosincu poništio pravila o neutralnosti interneta.

Ova odluka, koja je naišla na brojne kritike, službeno će stupiti na snagu 23. travnja, objavili su na CNN-u te će biti zanimljivo vidjeti kako će se ona konkretno odraziti na iskustvo korištenja interneta. Prema Paiju, ljudi ne trebaju strahovati od posljedica ove odluke jer ona neće ubiti internet niti demokraciju, kao što neće utjecati na slobodu govora online, no brojni stručnjaci upozoravaju kako će sada pružatelji internetskih usluga dobiti preveliku kontrolu nad načinom (brzinom) distribucije internetskog sadržaja, a ta bi se odluka mogla odraziti i na sljedeću generaciju internetskih servisa za čije će korištenje biti potrebna velika brzina te će oni za to možda morati plaćati pružateljima internetskih usluga.

Što se Hrvatske tiče, iz HAKOM-a su nam još prošle godine napomenuli kako je još preuranjeno nagađati o posljedicama te odluke jer, ako bi određeni sadržaj bio usporen u SAD-u, to bi moglo imati posljedice i na korisnike u Hrvatskoj koji pristupaju tom sadržaju, dok su iz Hrvatskog Telekoma komentirali kako ta odluka neće utjecati na korisnike u Hrvatskoj jer je u našoj zemlji trenutno važeća Uredba o utvrđivanju mjera u vezi s pristupom otvorenom internetu te pružatelji usluge pristupa internetu moraju sav promet tretirati jednako.

Izvor: CNN