Besplatni udžbenici sljedeće školske godine trebali bi dočekati učenike šestih razreda devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja u Federaciji BiH, prvenstveno one koji su u stanju socijalne potrebe.

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti e i ove godine potpisalo ugovore o financiranju/sufinanciranju nabavke besplatnih udžbenika sa svim županijskim  ministarstvima obrazovanja koja su dužna nabaviti pripadajući broj kompleta udžbenika, a na osnovu vlastitih evidencija o učenicima u stanju socijalne potrebe ili evidencija, odnosno podataka prikupljenih od strane svih osnovnih škola sa područja svoje županije, i to najkasnije sedam dana prije početka školske 2021/2022. godine.

Županijska ministarstva su dužna udžbenike nabaviti od ovlaštenih izdavačkih kuća s područja BiH, koji, izuzev udžbenika stranih jezika, trebaju biti tiskani u BiH.

Također, ukoliko županijskom ministarstvo, iz bilo kojih razloga, ne realizira nabavku udžbenika, obavezno je vratiti sredstva.

Federalno ministarstvo smatra da je ovaj projekt od velikog značaja i za djecu i za roditelje, s obzirom da će besplatni udžbenici financijski rasteretiti roditelje, a djeci omogućiti kvalitetnije i dostupnije obrazovanje.

Inače, u svrhu (su)finansiranja nabavke besplatnih udžbenika za učenike šestih razreda devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, i to prvenstveno za one koji su u stanju socijalne potrebe, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je u Budžetu FBiH za 2021. godinu osiguralo ukupno 450.000 KM.

Od ovog iznosa, Unsko-sanskoj županiji je dodijeljeno 45.360 KM, Posavskoj 7.830 KM, Tuzlanskoj 93.735 KM, Zeničko-dobojskoj 74.250 KM, Bosansko-podrinjskoj 8.415,00 KM, Srednjobosanskoj 49.770 KM, Hercegovačko-neretvanskoj 42.210 KM, Zapadnohercegovačkoj 18.765 KM, Sarajevskoj 94.770 KM i HBŽ-u iznos od 14.895 KM, priopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, prenosi Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.