Prošla 2017. godina na YouTube platformi bila je, naravno, vrlo zanimljiva, nastavljen je rast objavljivanja video sadržaja, no bilo je i dosta kontroverzi, pogotovo oko pravila za unovčavanje YouTube kanala. Oglasni prostor je ono od čega živi YouTube, baš kao i većina onih koji objavljuju sadržaje na njemu. Uostalom, najpopularniji YouTuberi na svijetu danas su istinske zvijezde, u istom rangu, neki možda čak i stepenicu više, kao i filmske zvijezde, sportaši, glazbenici… Zarađuju ogromne novce, imaju milijune sljedbenika i pratitelja, žive super luksuznim životom.

Krajem 2017. došlo je do brojnih rasprava, upravo prema najpopularnijim likovima na YouTube platformi oko toga zašto su neki njihovi video zapisi jednostavno onemogućeni u oglašavanju ili bolje rečeno zašto od njih neće zaraditi ništa. YouTube i njegovi algoritmi vrlo često nisu odradili posao kako treba, stoga su automatski brojni vrlo gledani video zapisi označeni kao neprikladni za oglašavanje i njihovi autori su ostali bez profita, zbog čega su prozivali YouTube i njegovu ponekad vrlo čudnu politiku procjene video zapisa koji su u skladu s pravilima.

U travnju prošle godine YouTube je objavio nova pravila vezana za sudjelovanje u YouTube Partner Programu, što je prvi preduvjet za zaradu. Tako je postavljena donja granica od 10.000 pregleda na pojedinom YouTube kanalu od početka njegovog “života” na ovoj platformi. Ako ste imali toliko pregleda, automatski ste mogli sudjelovati u YouTube Partner Programu i zarađivati od oglasa na svojim video zapisima. Naravno, pod uvjetom da je sadržaj vaših video zapisa zadovoljavao sve ostale kriterije i pravila koje je definirao YouTube.

Sada je YouTube odlučio redefinirati pravila i poprilično ih postrožiti, pa tako svi kanali koji nemaju najmanje 4000 sati ukupnih pregleda u posljednjih 12 mjeseci, ali i najmanje 1000 pretplatnika na svojem kanalu neće moći sudjelovati u YouTube Partner Programu niti zarađivati od oglasa na svojim video zapisima. U detaljnoj objavi na službenom YouTube blogu najpopularnija video platforma na svijetu pokušala je objasniti zašto uvode nova pravila, a već su krenule i brojne rasprave je li to ispravno i korektno, odnosno što to donosi svima koji imaju YouTube kanale a ne zadovoljavaju navedene kriterije…

Nova pravila stupaju na snagu 20. veljače 2018., piše Zimo.co