Iako su iz Googlea više puta naglasili kako žele da njihovi videoservisi YouTube i pogotovo YouTube Kids budu prikladna destinacija sa sadržajem za djecu i obitelji, u praksi se to nije uvijek pokazalo točnim.

Kompanija je prije dvije godine kažnjena zbog nezakonitog prikupljanja podataka djece mlađe od 13 godina i kršenja zakona o zaštiti djece na internetu. Također, algoritam YouTubea u više je navrata djeci predlagao sadržaj koji nije za njihove oči, što je problem koji kompanija dugo nije riješila.

Ipak, početkom ove godine počeli su s nekim promjenama s kojima bi trebali popraviti iskustvo korištenja svog servisa za mlađe korisnike.

Tako su omogućili roditeljske kontrole na YouTubeu i za tinejdžere te su implementirali nove sigurnosne mjere za zaštitu djece na različitim platformama, uključujući i promjene defaultnih postavki za korisnike između 13 i 17 godina koje su postavljene na maksimalnu moguću zaštitu privatnosti.

Sada su najavili nove opcije zahvaljujući kojima bi se djeci trebao omogućiti kvalitetniji sadržaj na YouTubeu. Naime, s novim promjenama koje stupaju na snagu s početkom sljedećeg mjeseca, YouTube više neće omogućiti monetizaciju sadržaja koji je namijenjen djeci, a čiji sadržaj ocjenjuju nekvalitetnim, tj. neprikladnim za djecu, prenosi Zimo.

Prema njihovim pravilima, to se odnosi na pretjerano komercijalne videozapise, kao i na videa s kojima se potiče loše ponašanje.

U takvim videozapisima ubuduće više se neće prikazivati oglasi, odnosno njihovo prikazivanje, a time i zarada onih koji snimaju i objavljuju takav sadržaj, bit će ograničena.

Iz Googlea su, komentirajući ove promjene, naglasili kako YouTube žele napraviti sigurnim mjestom s obiteljskim sadržajem i pri tome nagraditi kreatore koje rade kvalitetan sadržaj za djecu i obitelji.