Iz YouTube-a kažu kako će početi prikazivati reklame na više videozapisa - ali neće nužno platiti tvorcima sadržaja.

Tvrtka trenutno dijeli prihod od oglasa s kreatorima sadržaja koji su u partnerskom programu s njima, a oglasi se prikazuju prije ili za vrijeme njihovog sadržaja. No YouTube sad najavljuje da će početi prikazivati oglase i na snimkama koje nisu dio njihove partnerske sheme, piše BBC, prenosi Index.hr.

Te izmjene znače da YouTube neće dijeliti prihod od tih oglasa s tvorcima videozapisa, ali to bi moglo značiti i da će korisnici vidjeti više reklama diljem čitave platforme.

YouTubeov partnerski program nešto je na što se treba prijaviti i dostupan je samo kanalima koji imaju više od tisuću pretplatnika i čiji je sadržaj tijekom godinu dana ostvario najmanje 4000 sati gledanja.

Iz tvrtke kažu kako kanali koji nisu u programu neće primati dio prihoda za te reklame, ali da se mogu prijaviti u partnerski program ako zadovolje uvjete.

No čak i prema njihovom objašnjenju tog procesa prijave provjeravaju ljudi, što znači da to može potrajati i više od mjesec dana.

"To bi moglo značiti da manji kreator koji nije dio programa može postići viralni uspjeh, a da od toga ne dobije nikakav prihod od oglasa", rekao je novinar i autor Chris Stokel-Walker te dodao kako je odluka YouTubea "čudna".

"YouTube već zarađuje izuzetno velike količine novca", objasnio je. "To je još jedna promjena politike koja će se najviše odraziti na obične kreatore, koji se često osjećaju ogorčeno jer YouTube kapitalizira njihov sadržaj bez odgovarajuće naknade ili prepoznavanja njihovog doprinosa uspjehu platforme."

Na najavu novih pravila neki YouTuberi već su se požalili dok su drugi primijetili kako možda žele potaknuti više ljudi da koristi premium uslugu na kojoj nema reklama, a koju platforma naplaćuje 12 funti mjesečno (oko 25 KM).

"Ovo se jednostavno ne može tumačiti drugačije od toga da YouTube poručuje svojim korisnicima da su sretni jer zarađuju na njima, iako određeni kreatori sadržaja ne vide ni lipe od toga", rekao je jedan od tvoraca sadržaja.

Promjene se zasad uvode u SAD-u, a YouTube navodi kako će "postati dostupne" kreatorima diljem svijeta iduće godine.

Usprkos negativnim reakcijama, Stokel-Walker kaže da se YouTube vjerojatno neće predomisliti. "Velik broj kreatora koji pokušavaju postati popularni na platformi znači da uvijek postoji netko drugi voljan zamijeniti nesretnog kreatora koji to više ne želi biti", zaključio je.