Lanjskim preuzimanjem Tvornice duhana Rovinj (TDR) vrijednim pola milijarde eura, British American Tobacco (BAT) obvezao se zadržati prizvodnju u Kanfanaru, ali se očito nije obvezao zadržati i tradicionalne TDR-ove brendove popularne među ovdašnjim pušačima, a i šire u regiji.

Nakon što se dolaskom u Kanfanar BAT ‘riješio’ Benstona, nudeći u zamjenu svoj Rothmans, slična sudbina vjerojatno čeka i dva dosad najprodavanija TDR-ova brenda – York i Ronhill.

Poslovni dnevnik piše, pozivajući se na svoj izvor iz tvornice, kako će York zamijeniiti Pall Mallom, a Ronhill – Dunhillom. Više otpora može se očekivati tek oko brenda Walter Wolf kojeg bi trebao zamijeniti Lucky Strike, a zbog čega mu je odnedavno cijena snižena s 24 na 22 kune.

Time se potvrđuju i nagađanja da je BAT lanjskom akvizicijom zapravo kupio ovdašnja tržišta TDR-a zbog čega su ga prijašnjih godina i BAT i drugi strani proizvođači cigareta prozivali za monopol.

Što se spomenutog Benstona tiče, u BAT-u tvrde da proizvodnja tog brenda nije stala, no s obzirom da mu opada popularnost preselili su ga, kažu, u uspješan međunarodni brend koji se proizvodi u Kanfanaru i ima istu mješavinu duhana.
“Uvjereni smo kako naši globalni brendovi mogu koegzistirati s lokalnima kako bismo pokrili sve cjenovne kategorije i preferencije potrošača. Osim toga, BAT je samo dva mjeseca nakon preuzimanja započeo s izvozom vlastitog brenda iz kanfanarske tvornice u Grčku, tržište na koje TDR ranije nije izvozio”, kazali su u BAT-u za Poslovni dnevnik.