Kineski predsjednik Xi Jinping poručio je svojem ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskiju da je "Kina uvijek bila na strani mira" i pozvao na pregovore o okočanju rata u Ukrajini, u njihovu prvom telefonskom razgovoru od početka ruske ofenzive u veljači 2022., objavila je u srijedu kineska televizija CCTV.

"Kad je riječ o ukrajinskoj krizi, Kina je uvijek bila na strani mira i njezino temeljno stajalište je promicanje mirovnog dijaloga", prenijela je televizija.

"Dijalog i pregovori jedini su izlaz" iz sukoba sa Rusijom, naglasio je kineski predsjednik.

Zelenskij je rekao da je imao "dugačak i značajan" razgovor s kineskim kolegom, u tvitu koji je objavio njegov ured.

Rekao je kako se nada "snažnom zamahu razvoja bilateralnih odnosa" između Kijeva i Pekinga, prenosi Hina.

Razgovor dvojice šefova države trajao je "gotovo sat vremena", rekao je Zelenskijev glasnogovornik.

To je njihov prvi poznati razgovor od početka rata u Ukrajini 24. veljače 2022. Zadnji put su razgovarali telefonom u srpnju 2021.

Ukrajinski predsjednik želi već mjesecima razgovarati s Xijem u nadi da će ga uvjeriti da bude naklonjeniji Kijevu u pogledu ruske invazije, no Peking nije odgovarao na ukrajinske prijedloge.

Zelenskij je u veljači ocijenio da je "nužno" "raditi" s Kinom kako bi se pronašlo rješenje za sukob.

U ožujku je ponovio da želi razgovarati s kineskim kolegom o tome i da "čeka njegov odgovor".

Kina je u srijedu objavila da će poslati izaslanstvo u Ukrajinu u nastojanju da se pronađe "političko rješenje" sukoba.

"Kineska strana poslat će posebnog izaslanika zaduženog za Euroaziju u Ukrajinu i druge zemlje kako bi temeljito razgovarao sa svim stranama u svrhu političkog rješenja ukrajinske krize", reklo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova novinarima.

Peking je u veljači objavio dokument u 12 točaka o sukobu u Ukrajini. Inicijativa, smatrana mirovnim planom, poziva Moskvu i Kijev na pregovore.

Tekst izražava protivljenje korištenju nuklearnog oružja i poziva na poštovanje teritorijalne cjelovitosti svih zemalja, što neizravno znači i Ukrajine koja je dijelom pod ruskim nadzorom.

Peking nije priznao rusku aneksiju Donbasa u rujnu prošle godine ni Krima 2014. godine.

Kina, koja nije javno osudila rat u Ukrajini, zadnjih je mjeseci snažno pojačala političku i gospodarsku suradnju s Rusijom.

Odnosi Pekinga i Moskve, burni tijekom Hladnog rata, ojačali su zadnjih desetljeća u želji da se odupru utjecaju SAD-a.

Xi Jinping je prije nekoliko tjedana posjetio Moskvu gdje je potvrdio partnerstvo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.