Prema najnovijem UNECE izvješću o stanju obnovljivih energija za 2022. u periodu između 2017. - 2021. sedamnaest zemalja jugoistočne i istočne Europe, Kavkaza i centralne Azije, zabilježilo je do sada nezapamćen rast kapaciteta proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Po prvi put najveći udio čine solarna (58%) i energija vjetra (25%). Faktor kapaciteta za proizvodnju električne energije iz vjetra u regiji porastao je za 7% dok je faktor kapaciteta za proizvodnju solarne energije porastao za više od 10% u periodu od 2017. - 2021.

U rastu održivosti prednjači Ukrajina, sa povećanjem kapaciteta obnovljivih izvora energije od 8.3 GW, a prate je Kazahstan (3.7GW) i Ruska Federacija (3.5GW). Četvrto mjesto Srbija dijeli sa Gruzijom, međutim, povećanje njihovog kapaciteta pokazuje izuzetan pad u odnosu na prve tri zemlje – samo 0.5GW dodano u periodu od 2017. - 2021.

Bosna i Hercegovina, Albanija, Makedonija, Crna Gora i Kosovo sve bilježe povećanje manje od 0.5GW, i u velikoj mjeri još uvijek ovise o fosilnim gorivima i oslanjaju se na ograničeni broj izvoznika energije, prvenstveno na Rusku Federaciju. Prema izvješću, čak 13 zemalja u fokusu u velikoj mjeri ovise o uvozu električne energije. Obnovljivi izvori energije mogli bi pomoći ovim zemljama u povećanju raznovrsnosti opskrbe električnom energijom te da se zaštite od velikih kolebanja cijena prirodnog gasa i nafte.

''Zemlje naše regije i dalje kaskaju za svjetskim trendovima, ali i za napretkom svojih najbližih susjeda. U svjetlu ekonomske krize i političke nestabilnosti, obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost su ključni za energetsku samostalnost. Kao što ovo Izvješće i pokazuje, potrebno je dosta više ulaganja i ozbiljnije sprovođenje politika u oblasti održivih i obnovljivih izvora energije. Subvencije za fosilna goriva su i dalje velika smetnja i krajnje je vrijeme da se odmaknemo od ulaganja u uništavanje planete i okrenemo održivijoj budućnosti'', ističe izvršna direktorica WWF Adrije Nataša Kalauz.

Izvješće bilježi značajan napredak kada je u pitanju usvajanje politika i ciljeva glede obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti. Međutim, još postoji raskorak kada je u pitanju usvajanje politika i akcionih planova, a primjena postojećih politika je i dalje spora.

''Imajući u vidu da je Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (COP27) za svega nekoliko mjeseci, zemlje i investitori u regiji moraju odmah da udvostruče napore u vezi sa primjenom obnovljivih izvora energije kako bi se postigao globalni cilj nulte emisije ugljen dioksida i okončala ovisnost o fosilnim gorivima. Povećanje ulaganja u obnovljive izvore energije ključno je za jačanje energetske sigurnosti i pristupačnosti u svjetlu energetskih i financijskih izazova nastalih nakon izbijanja sukoba u Ukrajini'', rekla je izvršna tajnica UNECE Olga Algajerova.

UNECE izvješće o stanju obnovljivih energija za 2022. koje je objavljeno danas zajedno su pripremili Mreža obnovljivih izvora energije za 21. stoljeće (REN21)  i Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Europu (UNECE). Izvješće pruža najnovije informacije o stanju obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti Albanije, Jermenije, Azerbajdžana, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Kazahstana, Kosova, Kirgiske Republike, Moldavije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Ruske Federacije, Srbije, Tadžikistana, Turkmenistana, Ukrajine i Uzbekistana.