Uoči Konferencije UN-a o klimatskim promjenama koja se održava u Glasgowu, WWF je pozvao građane da se priključe kampanji #WeWontForget i pošalju čelnicima poruku da njihova obećanja o ublažavanju klimatske krize neće biti zaboravljena, prenosi Hina.

Konferencija COP26, koja se u Glasgowu održava od 31. listopada do 12. studenoga, važna je prilika za vlade, tvrtke i druge da pokažu kako su spremni ispuniti svoja obećanja vezana za klimu, a riječ je o ciljevima i konkretnim mjerama za ublažavanje i prilagođavanje klimatskim promjenama, kao i njihovoj usklađenosti s novim globalnim naporima, naveli su iz WWF-a.

Izvijestili su i da će na konferenciji o klimi COP26 sudjelovati predstavnici vlada iz cijelog svijeta kako bi se definirali zajedničke politike i mjere kao odgovor na klimatsku krizu te ispunili obećanja s prethodnih sastanaka na vrhu, koja su sažeta u Pariškom sporazumu iz 2015. WWF od okupljenih na COP26 stoga očekuje hitno ispunjenje pet glavnih obećanja, a to su: ubrzano smanjenje emisija ugljičnog dioksida, primjenjivanje rješenja utemeljenih na prirodi, hitna pomoć prirodi i ljudima da se prilagode, financiranje budućnosti i efikasno provođenje politika te mjera ublažavanja klimatskih promjena.

"Pokretanjem efikasnih i ambicioznih akcija i usmjeravanjem pregovora UN-a ka jednom cilju - ograničavanju globalnog zagrijavanja na prosječnih 1,5 stupnjeva Celzijusovih - možemo izbjeći najrazornije utjecaje klimatskih promjena na ljude i prirodu. Okupljanje u Glasgowu možda je posljednja prilika za usporiti klimatske promjene, za postizanje dogovora svjetskih čelnika i ispunjenje svih dosadašnjih obećanja vezanih za klimatske promjene", istaknula je izvršna direktorica WWF Adrije Nataša Kalauz.

Iz WWF-a Adria poručili su kako je neophodno hitno djelovanje vlada u regiji.

"Balkan je posljednjih godina pod jakim utjecajem globalnog zatopljivanja i ranjiv na klimatske promjene. Zabilježen je porast prosječne temperature od 1,2 stupnja Celzijusovih, a očekuje se dodatno zagrijavanje od 1,7 do 4 stupnja, ovisno o primjeni lokalnih i međunarodnih mjera za smanjenje emisija stakleničkih plinova u narednim godinama", upozorili su.

WWF je podsjetio i da su uoči COP26 države pozvane da prihvate poboljšane, ambicioznije nacionalno određene doprinose - Nationally Determined Contributions (NDC) što je do sada učinilo samo 13 od 192 potpisnice Pariškog sporazuma.

"Klimatske promjene su najveći problem s kojim se čovječanstvo suočava i da bismo ga riješili, nužno je zajedničko djelovanje....Potrebni su nam i planovi, no još je važnija njihova primjena jer vremena više nemamo", poručila je predstavnica pokreta mladih WWF Adrije Minja Parabucki.